Primăria Craiova, administratorul Stadionului Municipal

525

genoiuPrimarul Craiovei, Mihail Genoiu, a susținut miercuri, 13 septembrie 2017, o conferință de presă în care a vorbit despre stadiul mai multor investiții aflate în curs de execuție dar și despre unele licitații aflate în desfășurare.

”Licitația pentru „Carol I“ a fost anulată pentru că „nu a fost respectată în totalitate procedura. Acum se încarcă din nou documentația în SEAP pentru a începe o nouă procedură de licitație. Documentele au fost o dată verificate de ANAP, așa că nu se va mai trece prin această etapă și se va începe direct cu ofertele. În ceea ce privește stadionul de atletism, aici s-a solicitat o consultanță din partea Federației Internaționale de Atletism, s-a prezentat un singur consultant, din Germania, care ne va oferi suport în ceea ce privește stabilirea condițiilor de a scoate la licitație numai proiectarea stadionului de atletism. Se pare că ideea de a scoate la licitație, la pachet, proiectarea și execuția a făcut ca mulți constructori să fie speriați de aceste obligații de a respecta normele federației internaționale. De aceea licităm acum doar proiectarea, pentru ca executanții să știe apoi ce au de făcut. Sperăm ca în scurt timp să avem pe SEAP caietul de sarcini cu proiectarea. De asemenea  la licitația pentru acordul-cadru de modernizare a celor 87 de străzi din Craiova, în valoare de 76 de milioane de lei (fără TVA), s-a prelungit termenul de depunere a ofertelor până la data de 9 octombrie, „pentru că a apărut o contestație pe rol și trebuie ca termenul de răspuns să fie anterior termenului de depunere a ofertelor“, a declarat primarul Municipiului Craiova.

Mihail Genoiu a vorbit și despre situația Stadionului Municipal menționând că de administrarea acestuia se va ocupa Primăria.

Nu putem estima costurile de întreținere ale stadionului, pentru că nu avem nici o informație tehnică, nu știm cât consumă nocturna, instalațiile de climatizare etc. După aceea vom putea face calcule. Ceea ce știm singur e că administrator nu poate fi decât primăria, deoarece toate celelalte structuri ale primăriei sunt plătitoare de impozit, iar acesta ar fi costisitor pentru oricine. Cheltuielile cu administrarea vor fi suportate de bugetul local, iar stadionul va risca să devină o gaură neagră în buget doar dacă Craiova va deveni un oraș abstinent în privința sportului și a spectacolului. Primăria va primi 10% din vânzarea biletelor la meciurile echipei de fotbal, care vor fi două pe lună, dar stadionul este deschis oricăror evenimente. Ideea e ca ele să se și organizeze și să fie cât mai multe, pentru a putea fi crescute încasările. CS Universitatea nu plătește pentru folosirea stadionului, pentru că suntem obligați prin contractul de asociere să le punem la dispoziție baza sportivă, dar vor plăti ceilalți. Astea sunt însă lucruri pe care le vom învăța din mers. La parcarea subterană a fost un mare șoc când am constatat că prețul pe oră sau pe zi este mai ieftin decât al unui abonament, dar scopul ei era acela de a asigura locuri de parcare, nu profit. Prevederea contractului de finanțare este ca atunci când se produce prea mult profit sau sunt prea mari cheltuielile să umblăm la tarife. Și stadionul trebuie să aibă cam același statut, de automenținere, adică să-și plătească cheltuielile și nu să fie un generator de profit pentru Primăria Craiova. El trebuie să aibă un caracter social, dar, în același timp, să se autofinanțeze, iar balanța cheltuieli – venituri să se regleze în timp. Vom găsi soluții pentru a nu se crea o gaură neagră la buget“, a spus edilul.