Senatorul Lavinia Craioveanu despre președintia Consiliului Uniunii Europene: Suntem pregătiți să ducem la bun sfarșit, onorabil și profesionist, mandatul acordat în premieră României

0
293

Senatorul PSD de Dolj, Lavinia Craioveanu, consideră că România este pregătită să preia președinția Consiliului Uniunii Europene. Lavinia Craioveanu  este membră a Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019.“Pregătirile au început încă din septembrie 2017, când România a organizat prima reuniune a trio-ului din care facem parte împreună cu Finlanda și Croația. În luna ianuarie a acestui an am inițiat și organizat cea de-a doua reuniune chiar la București, urmată de foarte multe întrevederi oficiale, având aceeași temă. În luna iulie a fost finalizată și trimisă Secretarului General al Consiliului Uniunii Europei, spre informarea statelor partenere, contribuția țării noastre la programul comun. În al doilea rând s-au intensificat contactele la nivel politic și tehnic cu instituțiile europene (Comisia Europeană, Parlamentul European și, evident, Secretariatul General al Consiliului Uniunii Europene). Aș vrea să explicăm foarte clar ce trebuie să facă România ca deținătoare a președinției Consiliului Uniunii Europene. Președinția este deținută pe perioade de 18 luni de grupuri de câte trei țări, prin rotație câte șase luni fiecare. În prezent, trio-ul este format de către Bulgaria, Estonia și Austria, de experiența cărora beneficiem. Așa cum știți, România exercită președinția din umbră, asistând Austria. România stabilește programul general împreună cu Finlanda și Croația, detaliind propria strategie în primele șase luni ale anului viitor privind principalele subiecte și aspecte majore ce vor fi abordate de Consiliu, ceea ce deja s-a și întâmplat.  Rolul pe care țara noastră îl va deține la începutul lui 2019 este de maximă importanță. Să nu uităm că trio-ul din care România face parte își va derula activitatea în perioada a două cicluri legislative, în contextul alegerilor parlamentare europene din luna mai și, că în mandatul României se va stabili bugetul și viitorul Uniunii Europei”, a declarat Lavinia Craioveanu.

Reuniunea reprezentanților industriei europene de automobile va avea loc la Craiova

“În ceea ce privește logistica au fost identificate locațiile de desfășurare și a fost stabilit mecanismul de lucru, având în vedere că vor avea loc 1400 de reuniuni formale și informale la Bruxelles, Strasbourg și Luxembourg, iar în România vor fi organizate 300 de evenimente în toată țara. La Craiova, unul din cele mai importante evenimente, va fi organizarea reuniunii reprezentanților industriei europene de automobile. În ceea ce privește resursa umană, 1700 de funcționari și-au început pregătirea, încă din 2017 și în plus, s-a inițiat un program-pilot ”Voluntari ai Președinției Consiliului Uniunii Europei”, un program de internship, care oferă posibilitatea oricărei persoane să cunoască și să se implice în mecanismele decizionale la nivelul Uniunii”, a precizat senatorul doljean.

”Coeziunea, o valoare comună europeană”

Lavinia Craioveanu a punctat ce a făcut guvernul României pentru preluarea președinției: În primul rând, și-a stabilit prioritățile, obiectivele, și-a asigurat o preluare foarte rapidă și  puternică a președinției, și-a asigurat infrastructura și resursa umană necesară.  Motto-ul a fost stabilit în urma dezbaterilor – ”Coeziunea, o valoare comună europeană”, iar logo-ul prin concurs. Mă bucur că un elev de 15 ani a fost desemnat câștigător, relevând că elevii sunt implicați și interesați de viitorul Uniunii Europene. Orice decizie care se ia la nivelul UE ne afectează și pe noi. Un argument că România acordă o importanță deosebită pentru preluarea și exercitarea președinției Consiliului Uniunii Europei este și înființarea consiliului interministerial, format din personalități, specialiști și factori de decizie importanți ai țării. Premierul însuși monitorizează atent stadiul pregătirilor și comunică permanent opiniei publice, dar și celorlalte instituții, Parlament, Administrație Prezidențială, stadiul acestor pregătiri. Am stabilit calendarul următoarelor activități. Totul s-a realizat ca urmare a unor îndelungate dezbateri și consultări la toate nivelurile.

“Stadiul pregătirilor este conform graficului de activități elaborate”

Senatorul PSD a subliniat și importanța acestui mandat pentru țara noastră: Numai faptul că vor avea loc în țara noastră peste 300 de evenimente, reprezintă o oportunitate pentru România de a arăta Europei adevărata valoare. Președinția Consiliului UE este a României și cooperarea și colaborarea tuturor nu poate fi decât în interesul nostru comun. Trebuie să recunoaștem, că această responsabilitate va avea consecințe pe termen lung, nu numai la nivelul imaginii noastre în lume, dar și financiar, strategic sau chiar turistic. Stadiul pregătirilor este conform graficului de activități elaborat. De cât de bine ne vom achita și de acest rol, depinde locul nostru la masa oricăror negocieri viitoare. Suntem pregătiți să ducem la bun sfarșit, onorabil și profesionist, mandatul acordat în premieră României. Coeziune, armonizare și cooperare sunt cheia succesului în orice întreprindem pentru interesul comun al tuturor românilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.