Ziua Internațională a Biodiversității sărbătorită la Muzeul Olteniei

0
84

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a proclamat ziua de 22 mai ca “Zi Internaţională a Diversităţii Biologice”, fiind sărbătorită anual în întreaga lume cu scopul creşterii gradului de înţelegere şi conştientizare a problemelor legate de biodiversitate.

Anul acesta tema este ”Sărbătorirea a 25 de ani de acţiune pentru biodiversitate”, conform Convenţiei privind Diversitatea Biologică, care susține obiective precum: conservarea diversităţii biologice, utilizarea componentelor sale într-un mod durabil precum şi partajarea corectă şi echitabilă a beneficiilor care decurg din utilizarea resurselor genetice.

În acest context, în cadrul Proiectului cultural – educativ Mediul şi Sănătatea se înscriu cele două expuneri Monitorizarea speciilor rare la nivel local – în zonele protejate și în afara lor (prezintă Dr. Elena Baban, cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Zoologie al Academiei de Științe a Moldovei) și Caracteristica medico-geografică a provinciilor biogeochimice în Republica Moldova (prezintă Dr. habilitat Valeriu Enciu, profesor universitar în cadrul Universității Agrare de Stat din Republica Moldova).

Prima expunere pune în evidență un program complex de cercetări periodice calitative și cantitative precum și investigații metodologice de monitorizare pentru diferite grupe de animale, cu un anumit statut de conservare. A doua expunere vizează rezultatele cercetării în raioanele din Republica Moldova, în care se depistează dereglări în dezvoltarea florei și faunei, înregistrându-se  boli endemice legate în geneză cu particularităţile geochimice locale.

Manifestarea se înscrie în cadrul colaborării dintre Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei – Craiova și Institutul de Zoologie al Academiei de Științe a Moldovei și Universitatea Agrară de Stat din Republica Moldova.

Acţiunea va avea loc în ziua de 25 mai, ora 11oo, la sediul Secţiei de Ştiinţele Naturii fiind coordonată de muzeograf Dr. Ionelia Claudia Goga.

La manifestare vor lua parte studenţi ai Departamentului de Geografie al Facultăţii de Ştiinţe  a Universităţii din Craiova coordonaţi de lector univ. dr. Oana Mititelu Ionuș și studenți ai Facultății de Horticultură coordonați de către prof. univ. dr. Elena Gavrilescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.