ZILELE „MIHAI VITEAZUL” Ediţia a IV-a 21-22 mai 2016

0
231

Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, Primăria Municipiului Craiova şi Consiliul Local Craiova, organizează cea de-a IV-a ediţie a Zilelor „Mihai Viteazul”,care se va desfăşura în perioada 21-22 mai 2016, în Piaţa „Fraţii Buzeşti” – Centrul Vechi Craiova.

Zilele „Mihai Viteazul” se vor deschide, în prezenţa primarului Municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu. cu ceremonia militară de depunere de coroane de flori la statuia domnitorului, în Piaţa „Mihai Viteazul”,sâmbătă, 21 mai, începând cu ora 10:00. După ceremonia militară manifestările se vor continua în Piaţa „Fraţii Buzeşti” – Centrul Vechi Craiova, în intervalul orar 12:30-20:00.

Craiovenii vor putea participa la spectacole de prezentare de arme, spectacole de dansuri şi lupte, spectacole tematice organizate de Asociaţia „Ordinul Cavalerilor de Mediaş”; turniruri, demonstraţii şi concursuri ad hoc de tir cu arcul, organizate de Archery Craiova şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret; pictură live interactivă cu tematică istorică, realizată de elevii Liceului de Artă „Marin Sorescu”, concurs de sosii „Mihai Viteazul”, cu premii (premiul I: 800 lei, premiul al II-lea: 600 lei, premiul al III-lea: 400 lei), spectacol interactiv de dansuri, oferite de căluşarii Ansamblului Folcloric Romanaţi al Centrului Cultural Caracal şi dansuri tradiţionale din zona Thessaliei, oferite de Ansamblul „Irini” de dansuri tradiţionale greceşti al Comunităţii Elene din Craiova.

uminică, 22 mai, programul manifestărilor va începe la ora 12:30, în Piaţa „Fraţii Buzeşti”. Craiovenii vor avea ocazia de a participa la carnavalul-concurs cu paradă de costume medievale. Cele mai frumoase costume vor fi premiate: premiul I: 2.000 de lei; Premiul al II-lea: 1.000 de lei; premiul al III-lea: 500 de lei.

 

 

Programul se va închia cu un concert de muzică medievală susţinut de trupa de punk acustic folcloric medieval: Ad Hoc (Sergiu „Corbu” Boldor (vioară, mandolină, voce şi poveşti), Igor Antoniuc „Făt-Frumos” (chitară, voce), Andrei Nagy „Vampiru`” (violoncel), Corina Gheorghe (vioară) și Roxana Zanga (tobe).

Vă aşteptăm cu drag!

 

Concurs de sosii „Mihai Viteazul – REGULAMENT

ZILELE „MIHAI VITEAZUL” Ediţia a IV-a 21-22 mai 2016
Concurs de sosii „Mihai Viteazul”
Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova şi Consiliul Local al Municipiului Craiova, organizează, în cadrul Zilelor „Mihai Viteazul”, care se vor desfăşura în perioada 21-22 mai 2016, Concursul de sosii „Mihai Viteazul”.
Regulament: Condiţii de participare la concurs: Concursul se adresează tuturor celor care îndeplinesc următoarele condiţii:

au vârsta minimă de 14 ani

se apropie cel mai mult de asemănarea cu domnitorul Mihai Viteazul la chip şi la port, conform descrierilor: Mihai Viteazul văzut de Lope de Vega, unul dintre cei mai importanţi scriitori din istoria Spaniei: „Furios, lat în spate, înfăţişare şi statură de uriaş, ochi mari, fruntea netedă, păr cârlionţat, nas lung ascuţit, încruntat, cu barba măruntă, oacheş la faţă, bun de picior, straşnic vorbăreţ, iar în atacurile ce le dă cel dintâi se repede şi mai adânc în vălmăşag pătrunde. Nu se rade şi nici nu se sulemeneşte. Nu cunoaşte ce-i olanda, nici parfumurile, iasomie ori vraier, nu caută patul moale. Nici nu mănâncă numai fazan”. Mihai Viteazul, aşa cum apare într-o gravură executată de Ioan Orlandi, în 1598:

„…pleşuv, slab şi ferm, îmbăcat într-o platoşă şi acoperit de o blană miţoasă. În mâna dreaptă ţine un baston de comandant, iar mâna stângă şi-o ţine sprijinită pe sabia terminată cu un cap de lup”. Alte surse de inspiraţie pot fi tablouri ale lui Mihai Viteazul pictate în secolele XIX-XX de artşti precum: Gheorghe Tattarescu, Theodor Aman, Mişu Popp, Constantin Lecca sau filmul „Mihai Viteazul”, regizat în 1970 de Sergiu Nicolaescu. Participarea la concurs se va face pe baza buletinului de identitate şi a fişei de înscriere, care se poate ridica pe loc de la organizatori. Pentru informaţii suplimentare ne puteţi contacta la numerele de telefon: 0351 413 369 // 0725 505 729 – Cornel Mihai Ungureanu // 0733 678 090 – Monica Vlad
Data, locul şi ora desfăşurării concursului: 21 mai 2016, Piaţa „Fraţii Buzeşti” – Centrul vechi Craiova, ora: 15:00
Componenţa juriului: Sorin Nanu (Archery Craiova) Mihai Milu (Direcţia Judeţeana Pentru Sport şi Tineret) Cornel Mihai Ungureanu (Casa de Cultură „Traian Demetrescu”)
Premiile concursului: Se vor acorda trei premii pentru cele mai bune sosii, după cum urmează: Premiul I: 800 LEI
Premiul al II-lea: 600 lei
Premiul al III-lea: 400 lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.