Victor Ponta: Va exista obligaţia guvernului, fie prin premier, fie prin miniştrii, de a răspunde întrebărilor în cadrul celor două Camere

404

victor-ponta (foto: stiri.tvr.ro)Grupurile Parlamentare ale Partidului Social Democrat s-au reunit vineri, 30 ianuarie 2015, la Sinaia. Premierul Victor Ponta le-a transmis membrilor grupurilor parlamentare ale PSD că trebuie găsită soluţia ‘corectă, nu demagogică’ pentru ca toţi românii din afara graniţelor să poată vota, acesta spunând, referindu-se la criticile cu privire la organizarea alegerilor prezidenţiale, că ‘a doua zi toţi suntem mai deştepţi’.

‘Vom discuta în continuare câteva dintre modificările importante ale acestei sesiuni care ţin de legile electorale, modul de alegere a Parlamentului, a structurilor locale. (…) Să găsim soluţia corectă, nu demagagică, ci soluţia corectă şi practică prin care toţi cetăţenii în afara graniţelor ţării să poată vota pentru că noi am greşit foarte tare cu organizarea alegerilor prezidenţiale, dar cei care ne-au criticat nu ne-au zis niciun cuvânt înainte, ne-au criticat a doua zi. A doua zi toţi suntem mai deştepţi decât ziua dinainte. Soluţia corectă este să spui cum facem în viitor’, a spus Victor Ponta, în deschiderea şedinţei cu grupurile parlamentare ale PSD de la Sinaia.

De asemenea, premierul le-a cerut parlamentarilor sprijinul, astfel încât ‘ceea ce arată bine în cifre şi în statisttici să se simtă şi în viaţa oamenilor’.

Totodată, liderul PSD le-a mulţumit eurodeputaţilor prezenţi în sală pentru activitatea acestora, cerându-le parlamentarilor români să colaboreze mai mult cu aceştia. ‘Vreau să vă rog pe parlamentari şi pe miniştri să îi folosiţi mai mult, că noi încă nu avem obişnuinţa să lucrăm cu europarlamentarii noştri şi dacă am şti şi dacă i-am folosi mai mult, am avea mai puţine probleme de rezolvat în actul de guvernare şi în actul parlamentar’, a mai spus Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a mai declarat vineri, la Sinaia, că „există voinţă acum foarte clară ca actuala majoritate să guverneze până la alegerile de la sfârşitul lui 2016”.

„Am discutat despre modul în care colaborăm în cadrul majorităţii parlamentare şi faptul că respectăm dreptul opoziţiei de a depune moţiuni de cenzură. Există voinţă acum foarte clară ca actuala majoritate să guverneze şi guvernul actual, pe care îl conduc, să-şi facă datoria către alegători, în baza programului USL, până la alegerile de la sfârşitul anului 2016, alegeri pe care, dacă guvernăm bine, sunt convins că le putem şi câştiga”, a declarat Victor Ponta.

Președintele PSD a anunţat, totodată, că a discutat şi va continua să discute, în cadrul întâlnirii cu grupurile parlamentare, de vineri şi sâmbătă, de la Sinaia, propunerea de modificare a Regulamentului celor două Camere, pe un sistem care funcţionează cu succes la Parlamentul European.

Conform respectivei propuneri, luni vor fi grupuri parlamentare şi va exista obligaţia guvernului, fie prin premier, fie prin miniştrii de resort, de a răspunde întrebărilor şi dezbaterilor în cadrul celor două Camere. Marţi, va fi „activitate transparentă şi predictibilă în comisiile parlamentare”, cu participarea reprezentanţilor societăţii civile, ai celor interesaţi în dezbaterea unor acte normative, miercuri – dezbateri în plen, şi joi – votul final, o activitate care să asigure „transparenţă, predictibilitate şi responsabilitate în ceea ce priveşte activitatea Parlamentului”.

„Am discutat în primul rând despre activitatea parlamentară, poziţiile noastre pe care le vom susţine în ceea ce priveşte noile legi electorale, posibilitatea şi schimbarea legislaţiei privind votul cetăţenilor români din afara ţării, repornirea procesului de revizuire a Constituţiei şi efortul comun pentru a schimba legea de finanţare a partidelor politice. De asemenea, am discutat despre faptul că grupurile noastre parlamentare au o opţiune foarte clară privind proceduri rapide şi transparente referitoare la imunitatea parlamentară şi incompatibilităţi şi, de altfel, deocamdată, nu mai sunt cazuri pe agenda Parlamentului. Atunci când vor fi, vom reacţiona în acelaşi mod transparent şi operativ”, a menţionat preşedintele PSD.

AGERPRES