Valeriu Zgonea: Vot direct într-un singur tur pentru primari, pe listă pentru președinții de CJ

468

comisia de cod electoral”Am hotărât de comun acord cu celelalte partide din Comisia de Cod principiile care vor sta la baza viitoarelor alegeri locale – vot direct într-un singur tur pentru primari, pe listă pentru președinții de Consilii Județene, vot pe liste pentru consilierii locali și județeni.

Eu voi propune, la următoarele ședințe, și limitarea mandatelor primarilor și a președinților de Consilii Județene la cel mult două consecutiv, alături de inițiativa ca alegerile să fie organizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Toate aceste priorități, susținute de informatizarea sistemului de votare, vor însemna pași concreți către un sistem electoral corect și modern.

PSD-ul a insistat pe menținerea unui singur tur de scrutin, pe depolitizarea și transparentizarea procesului de elaborare a legislației specializate și totodată pe responsabilizarea Autorității Electorale Permanente, așa cum este și firesc, în aceste mecanisme pur tehnice. Tot ceea ce s-a hotărât este rezultatul consensului politic cu PNL.

Mizez pe expertiza incontestabila în acest domeniu a vice – președintelui Comisiei, dl. deputat Mihai Voicu. Rămânem deschisi propunerilor și dezbaterilor constructive cu organizațiile neguvernamentale, mediul academic și avem în vedere expertiza independenta precum și contribuțiile de specialitate ale instituțiilor reprezentate în Comisia de Cod Electoral”, anunță președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, președintele Comisiei de Cod Electoral.