Untul de shea: beneficii, proprietati si intrebuintari

0
59

Untul de shea este o grasime extrasa din nucile arborelui de shea, intalnit pe continentul african. Untul de shea este apreciat pentru calitatile sale deosebite de hidratare, fiind utilizat in industria cosmetica. Produsul este excelent pentru tratarea afectiunilor provocate de eczeme, artrita si poate fi folosit si ca decongestionant al cailor nazale, insa, are si contraindicatii. 

 Concentratia mare de acizi grasi din untul de shea si vitamine fac din acest produs un ingredient de baza in cosmetica, in special pentru tonifierea, catifelarea si calmarea pielii.

Când cauți cele mai hidratante creme care-ți pot oferi protecție de frig și vânt în perioada rece, ia în calcul ca uneori cele mai simple si mai naturale solutii pot fi chiar la îndemână.
Dacă ai mâinile uscate de la frig, de exemplu, vei descoperi că nu există nimic mai hidratant și mai reparator decât untul de shea. Folosește-l înainte de culcare în cantitati generoase, sau aplică-l moderat de mai multe ori pe parcursul zilei și vei observa cum pielea mainilor se calmează rapid, roșeala și senzația de uscăciune sau usturime dispar. Nu ai nevoie de creme costisitoare, cu ingrediente discutabile și uneori lipsite de eficiență. Un singur ingredient brut, nerafinat, poate rezolva multe probleme cu care pielea se confruntă (și asta nu numai în sezonul rece!)

Untul de shea este un produs pe care îl poți folosi efectiv din cap până în picioare, tratând în egala masură buzele uscate sau calcâiele crăpate! Și pentru că piața este plină de oferte de unt de shea, ca să-ți putem face niște recomandări cum să alegi cele mai bune produse, ne-am documentat din mai multe surse și iată mai jos ce am aflat.

Beneficii si utilizari ale untului de shea

Ajutor de nadejde pentru piele

Untul de shea are vaste utilizari, fiind sigur pentru toate tipurile de piele. In compozitia untului de shea exista proteine, insa concentratia acestora este scazuta. Untul de shea provine din nuci, produse cunoscute pentru factorii alergeni continuti. Cu toate acestea, fructul arborilor de shea nu are potential alergic (1). Nu usuca pielea si nici nu are in compozitie produse care sa determine reactii violente.

Untul de shea nu infunda porii si este un excelent emolient, fiind absorbit rapid in piele. Mai mult, efectul sau este acela de a restabili umiditatea din piele, fara a o ingrasa (1).

Efectul untului de shea merge chiar mai departe. Un anumit compus din acesta pare ca este responsabil pentru stoparea distrugerii fibrelor de colagen (2), ceea ce inseamna ca reduce ridurile fine ale tenului, stimuland, totodata, productia de colagen.

Sprijin pentru afectiunile pielii

Diferitele tipuri de eczeme, dermatita atopica sau psoriazisul ar putea beneficia de calitatile si proprietatile deosebite ale untului de shea (1), (2). Practic, calmarea pielii, reducerea mancarimii si imbunatatirea aspectului pielii sunt un real ajutor in aceste afectiuni dermatologice, atat pentru a veni in sprijinul copiilor, cat si al adultilor.

Protectie in cazul unor arsuri

Componentele antiinflamatoare din untul de shea ar putea reduce inflamatia si roseata provocate de arsurile solare sau alte tipuri de arsuri (2), catalogate de grad I. Acizii grasi din untul de shea pot retine umezeala pielii, grabind, totodata, vindecarea. Chiar daca se cunosc aceste principii, dovezi stiintifice concludente nu exista, motiv pentru care este nevoie de cercetari amanuntite in acest sens.

Actiuni antiinflamatoare si antibacteriene

Esterii din untul de shea au actiuni antiinflamatorii, ceea ce duce la reducerea iritatiei pielii atunci cand apare o eczema sau a inflamatiei intalnita in artrita reumatoida. Pornind de la acest principiu, cercetarile se indreapta acum spre zona in care untul de shea ar putea fi folosit cu beneficii deosebite pentru tratarea bacteriilor existente la suprafata pielii. Caracterul antibacterian are sanse sa ii ajute si pe cei cu acnee,  pentru ca afectiunea sa poate fi tinuta sub control (1). Totusi, studiile in aceasta privinta sunt abia la inceput.

Pe piata sunt produse utile pentru combaterea infectiilor pielii provocate de ciuperci (1) care au in continut unt de shea, tocmai pentru ca se stie ca unii fungi pot fi combatuti cu acest extract.

Beneficii pentru par

Datorita proprietatilor deosebite de hidratare, untul de shea poate oferi beneficii persoanelor care se confrunta cu scalp uscat sau iritat. Cercetarile efectuate pana in prezent au aratat ca uleiul de shea are sanse mai mari sa ajute firul de par atat in ceea ce priveste prevenirea ruperii, cat si pentru intarire (2), deoarece untul patrunde si actioneaza asupra parului mai greu decat uleiul. Astfel de produse poti gasi in farmacii fizice sau online.

Calmarea durerilor musculare

Untul de shea ar putea sa fie foarte bun si in aceasta directie. Ipoteza pleaca de la ideea potrivit careia muschii suprasolicitati au nevoie de un produs pentru relaxarea si reducerea inflamației (1). Cum untul de shea are sanse mari sa reduca inflamatia articulara, ar putea sa exercite efecte pozitive si asupra muschilor, prin detensionare si reducerea simptomelor asociate iritatiei musculara.

Unt de shea rafinat sau nerafinat?

Daca ai de gand sa utilizezi unt de shea, este recomandat sa folosesti varianta nerafinata. Aceasta este net superioara celei rafinate, din punct de vedere al compozitiei de nutrienti.

Unt de shea in sarcina – Ce trebuie sa stiu?

Untul de shea natural, nerafinat poate fi aplicat pe piele in timpul sarcinii. Acesta previne aparitia vergeturilor, deoarece mentine elasticitatea pielii si regenerarea celulara. Acesta poate fi aplicat pe zonele predispuse la aparitia vergeturilor, cum ar fi sani, fese si abdomen.

Cum trebuie depozitat untul de shea?

Untul de shea nerafinat are o durata de valabilitate de 2 ani, de la data producerii. Acest lucru este valabil doar daca este pastrat in conditii optime. Untul de shea trebuie depozitat departe de razele directe ale soarelui, cel mai indicat fiind intr-un dulap sau o camara. Acesta trebuie pastrat intr-un recipient acoperit cu capac. Untul de shea trebuie pastrat la temperaturi mai mici de 23 de grade Celsius, pentru a evita topirea si resolidificarea. In mediile calde, untul de shea poate fi pastrat la frigider.

In concluzie, untul de shea este un produs natural care are numeroase beneficii pentru piele si par si care poate ameliora unele afectiuni ale pielii.

 

sursa: https://www.drmax.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.