Glandele sebacee existente la nivelul scalpului produc sebum cu rol protector. În cazul multor persoane, însă, glandele sebacee elibează sebum în exces. Acesta se adună la rădăcina firului de păr şi se distribuie inestetic pe lungimea acestuia, creând senzaţia de păr gras. 

Uneori, părul va arăta mai bine atunci când este spălat mai des, iar sebumul este eliminat, utilizând un şampon blând. Alteori, se recomandă diminuarea frecvenţei spălărilor, pentru a regla activitatea glandelor sebacee. Tehnica de şamponare este masarea scalpului doar cu buricele degetelor, pentru a nu zgâria sau agresa pielea capului. Şampoanele pentru păr gras conţin extracte naturale, uleiuri esenţiale şi substanţe care contribuie la controlul excesului de sebum şi la curăţarea în profunzime a scalpului.

Cum utilizaţi remedii naturale pentru a trata părul gras

  1. Oţetul de mere are proprietăți astringente, ajutând la eliminarea excesului de sebum şi la reglarea Ph-ului pielii. Aplicați pe scalpul şi părul proaspăt spălat o soluţie compusă din 3 linguri de oţet de mere şi 250 ml. de apă caldă. Lăsați soluția să acționeze timp de 5-10 minute, apoi clătiți cu apă mai rece decât în mod obișnuit.
  2. Uleiul esenţial de tea tree are proprietăţi antiinflamatoare şi seboreglatoare. Puteţi cumpăra şampon cu ulei de tea tree, sau puteți adăuga în șampon 2-3 picături de ulei esenţial de tea tree, la fiecare spălare pe cap. Amestecaţi pentru a omogeniza şi aplicaţi pe scalp, cu mișcări circulare. Lăsaţi să acţioneze câteva minute, apoi clătiţi.
  3. Ceaiul verde echilibrează secreţia de sebum şi calmează iritaţiile. Preparaţi două căni de ceai verde, din 20 de grame de frunze (sau echivalentul în pliculeţe) la 500 ml. de apă fierbinte. Lăsaţi la infuzat până ce ajunge la temperatura corpului, strecuraţi şi clătiţi părul şi scalpul, masând uşor. Lăsați să acționeze pentru aproximativ 15 minute, apoi clătiți cu apă caldă.
  4. Algele marine conțin nutrienți, minerale, vitaminele A, B, C și E, aminoacizi și antioxidanți care pot ajuta la hidratarea, repararea părului şi echilbrarea secreţiei de sebum. Preparaţi o loţiune din 4 linguri de pudră de alge marine, disponibilă în hypermarket sau online, 250 ml. de ceai de rozmarin şi 500 ml. de apă caldă. Aplicaţi pe părul uscat, lăsați să acționeze timp de 5-10 minute, apoi spălaţi părul cu şampon blând.
  5. Apa de hamamelis, obţinută prin distilarea florilor, are proprietăţi astringente şi seboreglatoare, fiind utilizată şi pentru tratamentul părului gras. Căutaţi în comerţ şampon cu extract de hamamelis, sau aplicaţi apă de hamamelis fără alcool pe o dischetă demachiantă şi masaţi scalpul cu aceasta, apoi lăsaţi să acţioneze 5-10 minute şi şamponaţi.

Utilizaţi aceste tratamente la fiecare două spălări pe cap, şi urmăriţi efectele în timp.