TN CRAIOVA: ”Năpasta” – cel mai longeviv spectacol, vă așteaptă pe 19 februarie

512

napastade I. L. Caragiale, regia Kincses Elemer

Durata: 80

Scenografia: Lia Dogaru

Genul Spectacolului: dramă

Data premierei: 27 Aprilie 2002

Regia Tehnica: George Dulămea

 

DISTRIBUȚIA:

Natașa Raab (Anca), Tudorel Petrescu (Gheorghe), Valentin Mihali (Ion), Constantin Cicort (Dragomir),

DESPRE:

Cel mai longeviv spectacol din repertoriul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” a împlinit miercuri, 20 martie 2013, 100 de reprezentaţii.

 

Năpasta lui Kincses Elemér este un spectacol alert, care te prinde, te ţine încordat şi atent de la început până la sfârşit, pentru aproximativ 1h şi 20 de minute.

Drama lui Caragiale, construită pe întrepătrunderea intrigii amoroase cu cea poliţistă, descrie, până la urmă, lupta unei femei, Anca(Nataşa Raab) pentru restabilirea adevărului şi pedepsirea vinovatului pentru uciderea primul său soţ, Dumitru.

Anca, soţia lui Dumitru, se căsătoreşte cu Dragomir(Constantin Cicort ), ucigaşul  soţului, pentru a-i smulge mărturisirea şi a-l condamna la ocnă. O lume atavică, în care femeie, şi nebun (Ion ), condamnatul pe nedrept, încearcă rând pe rând, în scene de un paroxism extrem, să smulgă ucigaşului spovedania.

O regie de subtilitatea narativă a unui “Om de Aur” (Jokai Mor) aparţine unui frate-geamăn (dramatic şi psihologic) al lui Caragiale: Kincses Elemer.

Scenografia: Lia Dogaru

La nivel scenografic, Lia Dogaru reuşeşte să creeze atmosfera unui sat de munte, folosindu-se de mult lemn şi chiar de câţiva brazi “plantaţi” înaintea intrării în spaţiul scenic.

Capodopera  lui I.L.Caragiale, piesa cu structura de drama politista  vorbeste despre pasiuni puternice dragoste deznadajduita, razbunare, iertare, cainta. Caractere puternice, de sorginte dostoievschiana, se confrunta intr-un joc al distrugerii.  

Năpasta a fost prima piesă românească jucată într-o limbă străină, anume la Cernăuți, la 30 decembrie 1895, în traducerea germană a lui Adolf Last. Aceeași traducere a stat și la baza spectacolului berlinez, din 1902, unde afișul anunța piesa Anca. În 1903 se reprezintă în maghiară la Budapesta, iar în 1918, la Magdeburg, Năpasta se juca în traducerea lui Mitei Kremnitz.

sursa: tncms.ro