Teatrul ACT, din București, vă așteaptă, joi, la COLIBRI, cu spectacolul ”American Buffalo”

386

american-buffaloJoi, 26 martie, la ora 19:00, Teatrul ACT din București prezintă spectacolul American Buffalo, de David Mamet, traducerea Bogdan Budeș, cu actorii: Gheorghe Ifrim, Vlad Zamfirescu și Marius Florea Vizante. Regia este semnată Cristi Juncu, iar scenografia este o creație Dan Titza. Spectacolul nu este recomandat persoanelor cu vârsta sub 16 ani!

Reprezentația, o  producție a Teatrului ACT din București, este parte a proiectului “COLIBRI într-un ACT”, demarat în 2015, pe scena Fabricii de povești electroCOLIBRI, cu spectacolul “Dumnezeul de a doua zi” și continuat cu “Fidelitate” în luna februarie.

“Este foarte puţin probabil să mai întâlneşti un text atât de amuzant, la limita dintre absurd şi comedie, care articulează atât de bine lumea marginalilor, a şuţilor, parodiind-o din interior, analizând pe îndelete mecanismele de gândire a unor tâlhari care pun la cale o „mare” lovitură.

În piesa apărută în 1975 şi jucată prima oară la Chicago, autorul american David Mamet a făcut o radiografie de profunzime a limbajului acestei categorii pestriţe. Vocabularul colorat, plin de cuvinte deocheate, este dublat de atitudini corporale care îi diferenţiază de muritorii de rând pe cei care cred că învârtesc lumea pe degete.

American Buffalo, montarea lui Cristi Juncu de la Teatrul ACT, este genul de spectacol pe care ţi-ai dori să-l vezi de mai multe ori. La final îţi dai seama că eşti un tâlhar, ca şi cei de pe scenă, pentru că le-ai furat, ca spectator, cele mai frumoase momente din carieră şi ai fugit repede acasă, ca să le pui într-un seif. (Dan Boicea – Adevărul, 22.07.2009)

Actorul Gheorghe Ifrim a absolvit Facultatea de Teatru – Secția Actorie în cadrul Academiei de Teatru și Film (în prezent Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L.Caragiale”), în anul 1997, la clasa profesorului Gelu Colceag. Printre rolurile din teatru amintim Malvolio în “A douăsprezecea noapte” de W. Shakespeare și Melchior Gabor în “Deșteptarea primăverii” de F. Wedekind – Studioul Casandra, Manoil în “Levantul” după Mircea Cărtărescu în regia Cătălinei Buzoianu, Prietenul în “Există nervi” de Marin Sorescu în regia lui Puiu Șerban, Bernardo în “Hamlet” de W. Shakespeare, regizor Liviu Ciulei – Teatrul Bulandra. A jucat în numeroase filme și seriale de televiziune (“America, venim” – regia Răzvan Săvescu, 2014; “București Non Stop” – regia Dan Chișu, 2014; “Betoniera” – regia Liviu Săndulescu, 2013; “Funeralii fericite” – regia Horațiu Mălăele, 2013; “După dealuri” – regia Cristian Mungiu, 2012; serialele TV “Las fierbinți”, “Vine poliția!”, “La Bloc” etc.

Actorul Vlad Zamfirescu a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” în anul 1997, la clasa profesorului Ion Cojar. Deține roluri în teatru, în televiziune, în filme de lung metraj. A colaborat cu regizori ca: Vlad Mugur, Gelu Colceag, Cătălina Buzoianu, Horațiu Mălăiele, Puiu Șerban.

Printre rolurile din teatru amintim: Nae Caţavencu din “O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, regia Ion Cojar, Studioul Casandra; Frederik din “Pelicanul” de August Strindberg, regia Cătălina Buzoianu, Teatrul Levant, care i-a adus Premiul UNITER pentru debut; Edmond – “Regele Lear” de William Shakespeare, regia Dragoş Galgoţiu, Teatrul Bulandra; Catindatul – “D’ale Carnavalului” de I. L. Caragiale, regia Horaţiu Mălăele, Teatrul Nottara; Claudius – “Hamlet” de William Shakespeare, regia Vlad Mugur, Teatrul Naţional Cluj. Pe marele ecran a putut fi văzut în “Stare de fapt”, în regia lui Stere Gulea, “Italiencele”, regia lui Napoleon Helmis, şi în “Orient Expres”, regia Sergiu Nicolaescu.

Actorul Marius Florea Vizante a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” în anul 1997, la clasa profesorului Gelu Colceag. La Teatrul de Comedie a jucat roluri precum: Petrică în “Acasă la tata” de Mimi Brănescu – regia Vlad Massaci, Ștefan Tipătescu în “O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale – regia ALexandru Dabija, Personajul în “Ce formidabilă harababură!” de Eugene Ionesco – regia Gelu Colceag. A jucat, de asemenea, pe scenele Teatrelor “Bulandra”, “G. Ciprian” (Buzău), “Ion Creangă”, “Româno – American”, “Nottara”, Teatrului Național București, Teatrului Mic. În cinematografie îl regăsimîn producții ca: “E pericolosso sporgersi”, “Filantropica”, “Restul e tăcere” – regia Nae Caranfil, “Ticăloșii” – regia Șerban Marinescu ș.a.m.d. A fost distribuit în filme de televiziune, în producții TV de divertisment. De-a lungul timpului a fost distins cu numeroase premii, în 2011 obținând Premiul pentru cel mai bun actor în cadrul Festivalului “VedeTeatru” (Buzău, ediția a VIII-a) și Premiul special al juriului la Festivalul Dramaturgiei Contemporane (Brașov, ediția a XXIII-a).

David Mamet este dramaturg, eseist, scenarist şi regizor de film american, laureat al premiului Pulitzer pentru piesa Glengarry Glen Ross (1984) şi nominalizat de două ori la premiile Oscar, pentru scenariile filmelor The Verdict (1982) şi Wag the Dog (1997).  Pe lângă “American Buffalo”, în România s-au mai montat piese ce-i poartă semnătura precum“Codrii”, “Edmond”.

Bazele Teatrului ACT  București au început să se pună încă din 1995, când Fundația Art-Inter Odeon devenea Fundația Teatrul ACT, prima instituție artistică non-guvernamentală din România. Trei ani mai târziu, în ’98, fundația deschidea un spațiu underground în Calea Victoriei, nr. 126, Teatrul ACT devenind primul teatru independent cu sală proprie, din România postcomunistă. În galeria susținătorilor fundației îi regăsim printre alții pe: Tom Cruise, Richard Eyre, Alan Bates, Liviu Ciulei. Actorul Marcel Iureș, cetățean de onoare al Craiovei, este unul dintre fondatorii Teatrului ACT. (www.teatrulact.ro)

În ultima săptămână a fiecărei luni, craiovenii vor putea vedea un spectacol al Teatrului ACT pe scena Fabricii de povești electroCOLIBRI.

Spectacolul American Buffalo se adresează unui public de peste 16 ani.

20 LEI/PERS.: preț unic pentru acest spectacol

Biletele se pot procura de la Agenția Teatrului “Colibri”, de luni până sâmbătă, între orele 10:00 – 13:00 și 16:00 – 19:00, iar duminica, în intervalul 10:00 – 13:00.