Team Romania la Jocurile Europene Cracovia Malopolska 2023

248
Spectacolul baschetului 3×3 a fost asigurat la fiecare ediție a Jocurilor Europene. Această disciplină nu a lipsit niciodată din programul competiției iar echipele României au participat la fiecare ediție de până acum, atât la feminin cât și la masculin.
Competiția din Polonia este considerată criteriu de calificare pentru JO Paris 2024 și contează prin acumulare de puncte la clasamentul mondial FIBA, cel care decide echipele calificate la întrecerea olimpică de anul viitor.
La JE Cracovia Malopolska 2023, România va fi reprezentată de 8 sportivi (4 feminin – 4 masculin ) fiind una dintre națiunile care au reprezentanță în ambele probe ale Jocurilor.
Sportivi : Alina Podar, Ana Vîrjoghe, Teodora Manea, Sonia Kim;
Christian Chițu, Alexandru
Coconea, Aurelian Gavriloaia, Szabolcs Santa;
Antrenor : Bogdan Popescu
La celelalte ediții România s-a clasat pe locurile 10, respectiv locul 12, la Baku 2015 și Minsk 2019 – la feminin; locurile 9, respectiv locul 11, la Baku 2025 și Minsk 2019 – la masculin.
Sonia Ursu Kim este singura sportivă Team Romania care a jucat la ediția Baku 2015, iar antrenorul Bogdan Popescu a participat ca jucător la ediția din 2015 a JE.
La ediția din Polonia la startul întrecerilor sunt câte 16 echipe la feminin și la masculin. Echipele sunt împărțite în 4 grupe de câte 4 echipe. Cele mai bune 2 echipe clasate în fiecare grupă se vor califica pe tabloul eliminatoriu alcătuit din 8 echipe (sferturi).
Echipele masculine participante: Serbia, Lituania, Olanda, Letonia, Belgia, Franța, Elveția, Germania, Polonia, Austria, Israel, Slovenia, Spain, Republica Cehă, România, Estonia.
Echipele feminine participante: Franța, Germania, Lituania, Olanda, Spania, Polonia, România, Ungaria, Republica Cehă, Israel, Elveția, Austria, Ucraina, Estonia, Grecia, Letonia.
România este în grupă cu Austria, Germania și Grecia – la feminin și cu Lituania, Elveția și Austria – la masculin.
În cifre, BASCHET 3×3 la JE Cracovia Malopolska 2023 însemană:
• 19 țări participante
• 128 sportivi
• 2 probe – feminin & masculin
• 8 sportivi români în competiție- 4 feminin & 4 masculin
Întrecerile de baschet 3×3 din cadrul Jocurilor Europene Cracovia Malopolska 2023 sunt programate să se desfășoare în Cracovia Arena din Cracovia, între 21 iunie- 24 iunie.
Jocurile Europene Cracovia Malopolka 2023 se transmit în direct la Televiziunea Română.