Strugurii: valori nutriționale, remedii si beneficii pentru sănătate

181

A început sezonul strugurilor românești. Albi, roze, negri, cu boabe mici sau boabe mari, strugurii sunt un izvor de sănătate pentru organism.

Sunt fructele cu cel mai mic indice glicemic, între 43 și 53, în funcție de soi, iar aportul caloric este și el mic, aproximativ 70 de calorii la 100 de grame. Sucul de struguri, denumit și nectarul zeilor, este considerat unul dintre cele mai benefice sucuri pentru sănătate.

Începând cu luna august și până la finele lui octombrie, ne putem bucura de gustul savuros al strugurilor românești. Mai jos îți spunem de ce este recomandat să mănânci struguri, care sunt proprietățile și beneficiile consumului de struguri!

Consumul de fructe este recomandat deoarece acestea sunt bogate in vitamine, iar strugurii nu fac exceptie de la regula.

Unul dintre avantajele strugurilor este ca se numara printre fructele cu un indice glicemic scazut, adica nu produc fluctuatii mari ale nivelului de glucoza din sange. In plus, au un continut caloric redus, venind in sprijinul unei alimentatii sanatoase.

Strugurii contin 80% apa, astfel ca te ajuta sa iti mentii organismul hidratat. Pe langa aceasta, in struguri se mai gasesc:
⦁    vitamine, printre care vitamina B6, responsabila cu dezvoltarea normala a sistemului nervos, si vitamina C, care are, printre altele, si rol antioxidant;
⦁    minerale: calciu, magneziu, fosfor;
⦁    acid folic, ce ajuta la buna functionare a creierului;
⦁    antioxidanti.

Datorita acestor substante, strugurii contribuie la energizarea organismului, la intarirea sistemului imunitar, la reducerea nivelului de stres si la protectia aparatului cardiovascular.

Cojile strugurilor înfrumusețează pielea Din punct de vedere medicinal, cojile care rămân după stoarcerea strugurilor sunt cea mai activă parte a strugurilor. În coajă se regăsesc taninurile, substanțe ce au efect cicatrizant, astringent și antiseptic. Cojile de struguri se pot aplica direct pe față și se lasă să acționeze aproximativ 30 de minute. Strugurii de protejează de infecții În special strugurii roșii au proprietăți antibacteriene și antivirale, iar asta ajută organismul să lupte cu infecțiile. Consumul de struguri întărește sistemul imunitar.

Strugurii combat migrenele Sucul de struguri copți, dar și consumul de struguri este un remediu eficient împotriva migrenelor. Strugurii pot trata crizele de astm Pentru că au și calități terapeutice, strugurii pot fi un adjuvant pentru vindecarea astmului. Consumul de struguri poate crește nivelul de umiditate de la nivelul plămânilor.

Consumul de struguri scade nivelul colesterolului din sânge Strugurii împreună cu sâmburii acestora ajută la scăderea nivelului colesterolului rău din sânge. Strugurii au efect laxativ Dacă sunt consumați într-o cantitate mare, dar pe o perioadă scurtă de timp, strugurii pot avea efect laxativ. Ei încurajează sistemul gastric să elimine toxinele, în felul acesta scapi de balonare și constipație.

Strugurii pot ameliora simptomele bolilor asociate vârstei înaintate În urma mai multor studii, cercetătorii au dezvăluit că datorită resveratrolului, strugurii pot fi un tratament pentru ameliorarea bufeurilor, pentru tratarea bolii Alzheimer, dar și pentru îmbunătățirea controlului zahărului din sânge.

Strugurii negri sunt recomandați pentru întărirea sistemului osos Datorită conținutului de calciu, dar și minerale, consumul de struguri negri este benefic pentru îmbunătățirea sistemului osos. De asemenea, strugurii ajută și la creșterea rezervei de calciu, fier și mangan, forțe necesare pentru o rezistență sporită a oaselor și articulațiilor.

Strugurii negri îmbunătățesc sănătatea cerebrală Conțin acid folic și vitamine din grupa B, iar asta face ca strugurii să fie un aliment de bază pentru îmbunătățirea proceselor cognitive, dar și pentru agilitatea mintală.

Valori nutritive

Portia medie de struguri este o cana, adica aproximativ 32 de boabe. Drept unitate de masura se poate folosi un pumn pentru a estima portia potrivita.

O cana de boabe de struguri rosii sau albi contine 104 calorii, 1,09 grame de proteine, 0,24 grame de grasime, 1,4 fibre de fibre, 4,8 miligrame de vitamina C, 10 micrograme de vitamina A, 288 miligrame de potasiu, 0,54 miligrame de fier si 3 micrograme de folati.

Strugurii au un nivel ridicat de apa si sunt buni pentru hidratare. Fructele si legumele cu multa apa sunt dense in nutrienti, ceea ce inseamna ca ofera o cantitate mare de nutrienti esentiali, avand in acelasi timp putine calorii. Strugurii contin 70 de mililitri de lichid pe cana.

Strugurii contin si multi antioxidanti importanti pentru sanatatea ochilor, cum ar fi luteina si zeaxantina, iar strugurii rosii au resveratrol fitochimic in cioaja, antioxidantul cunoscut pentru protejarea impotriva mai multor boli cronice.