ISU DOLJ: STOP INCENDIILOR DE VEGETAȚIE USCATA

59
Odată cu încălzirea vremii, pompierii militari doljeni au fost solicitați să intervină pentru stingerea mai multor incendii de vegetație uscată, care au izbucnit în diferite zone ale județului.
Astfel, transmitem un apel către populaţie, să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când flăcările sunt favorizate de condiţiile meteorologice.
Duminică, 31 martie, alături de lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență și reprezentanți ai Ocolului Silvic, pompierii militari doljeni au intervenit pentru localizarea și lichidarea a trei incendii izbucnite la vegetație uscată,în localitățile Tălpaș, Moflești și Velești. Flăcările au mistuit aproape 98 de hectare de vegetație uscată și lizieră punând în pericol alte terenuri din zonă și construcții civile.
Astfel de intervenții sunt dificile deoarece, de cele mai multe ori, autospecialele de stingere nu pot ajunge în zona focarelor de incendiu din cauza lipsei căilor de acces. De asemenea, în zonă nu exista surse de alimentare cu apă, iar suprafața care arde poate fi foarte întinsă.
Având în vedere pericolul generat de aceste evenimente, solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea incendiilor, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată deoarece acest lucru este interzis!
Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.
Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile poate avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar a vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase, dacă se manifestă aproape de case, de operatori economici, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.