Sprijin pentru firmele care angajează tineri

164

Creșterea gradului de ocupare a forţei de muncă este un obiectiv prioritar pentru Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, care derulează, prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, măsuri de sprijin pentru angajatorii care încadrează tineri:

➡SUBVENȚII

Acestea se acordă angajatorilor care angajează:

✅ tineri absolvenţi de învăţământ – 2.250lei/lună, timp de 12 luni;

✅tineri NEET – 2.250lei/lună, timp de 12 luni;

✅tineri cu risc de marginalizare socială cu care s-au încheiat contracte de solidaritate – 2.392 de lei (4xISR/Indicatorul Social de Referință). Sprijinul se acordă pentru mininimum 1 an și pentru maximum 3 ani.

➡UCENICIA LA LOCUL DE MUNCĂ

✅Suma acordată angajatorilor – 2.250 lei/lună; banii se dau pe durata contractului de ucenicie în funcţie de nivelul de calificare.

➡STAGIILE PROFESIONALE

✅2.250 lei/lună pe durata contractului de stagiu de 6 luni pentru absolvenții de învățământ superior.

✅Se acordă sprijin pentru angajatori și pentru stimularea încadrării elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţelor. Subvenția este de 50% din valoarea indicatorului social de referinţă, pentru maximum 60 de zile.

”Așa cum a anunțat premierul Marcel Ciolacu, în următorii cinci ani numărul de locuri disponibile pentru învățământul dual ar putea creşte de cinci ori, ajungând la 50.000. Educația și formarea pot oferi tinerilor competențele adecvate pentru a-i pregăti pentru câmpul muncii. Programele de ucenicie, de exemplu, au un impact semnificativ asupra promovării ocupării forței de muncă în rândul tinerilor. Studiile arată că aceste programe sunt unul dintre motivele principale pentru nivelurile scăzute ale șomajului în rândul tinerilor în unele țări europene”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Notă:

ISR este în momentul de față la valoarea de 598 de lei. Potrivit legii, valoarea indicatorului social de referință (ISR) se actualizează din oficiu în data de 1 martie a fiecărui an cu rata medie anuală a inflației din anul precedent.

”Tânăr NEET” este persoana cu vârsta cuprinsă între 16 ani și până la împlinirea vârstei de 25 de ani, care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională.