Dacă urmează să pleci câteva zile sau săptămâni într-o țară exotică pentru a-ți petrece acolo concediul, este important să îți iei măsuri din timp, pentru a avea un sejur cât mai sigur și lipsit de neplăceri. Iată în cele ce urmează câteva sfaturi pentru o vacanță în siguranță.

  1. Faceți-vă temele: înainte de a pleca într-o țară exotică, informați-vă despre cultura, obiceiurile și tradițiile acelei țări. Aflați despre zonele sigure și cele nesigure, precum și despre modul în care puteți să vă protejați împotriva infracțiunilor.
  2. Păstrați-vă documentele și valorile în siguranță: păstrați pasaportul, biletele de avion, bani și alte valori într-un seif sau într-un loc sigur în cazul în care sunteți cazat. Este important să nu vă lăsați niciodată bagajele nesupravegheate sau să le lăsați în mașina închiriată.
  3. Evitați zonele periculoase: evitați zonele cunoscute pentru infracțiuni și evitați deplasările nocturne pe jos în zonele necunoscute.
  4. Închiriați mașină de la o companie de încredere: Dacă intenționați să închiriați o mașină, asigurați-vă că o faceți de la o companie de încredere și că respectați toate regulile de circulație ale țării respective.
  5. Luați în considerare vaccinarea: înainte de a călători într-o țară exotică, verificați dacă este necesar să fiți vaccinat și dacă este cazul, faceți-o în timp util înainte de a pleca.
  6. Înțelegeți și respectați cultura locală: încercați să vă adaptați la cultura locală și să respectați tradițiile și obiceiurile locale, pentru a evita eventualele probleme.
  7. Alegeți cazare de încredere: asigurați-vă că ați ales cazarea de încredere și că vă puteți simți în siguranță acolo. Încercați să alegeți o cazare într-un loc sigur și recomandat de alte persoane.
  8. Luați în considerare asigurarea de călătorie: o asigurare de călătorie poate fi o idee bună în cazul în care aveți nevoie de îngrijiri medicale sau de asistență în caz de pierdere sau furt de bagaje.
  9. Fiți vigilenți în jurul persoanelor necunoscute: fiți atenți la persoanele necunoscute și la comportamentul acestora. Nu oferiți informații personale sau bani unor persoane pe care nu le cunoașteți.
  10. Rămâneți în contact cu cineva acasă: păstrați contactul cu cineva acasă și asigurați-vă că aveți cineva care poate să vă ajute în cazul în care întâmpinați probleme în timpul călătoriei.