Sesiunea de informare privind Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă la Prefectura Dolj

352

prefectura doljÎn data de 31 martie 2015, Instituția Prefectului – judetul Dolj a găzduit sesiunea de informare privind Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă (Open Government Partnership) și datele deschise.

La această întâlnire au participat secretarul de stat din cadrul Cancelariei Primului-Ministru, Radu Puchiu, prefectul județului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, subprefectul județului Dolj, Ionel Ciobotea, invitați din întreaga regiune de dezvoltare Sud-Vest Oltenia, reprezentanți ai serviciilor publice deconcentrate și altor organe de specialitate din județul Dolj.

OGP este un acord internaţional ce vizează angajarea guvernelor în promovarea transparenţei (deschiderii) actului de guvernare; promovarea dialogului dintre reprezentanții administrației și cetățeni; utilizarea noilor tehnologii în actul de guvernare şi în dialogul cu cetăţenii.
Deschiderea și împărtășirea datelor și informațiilor publice constituie o politică esențială în construirea unui guvern mai deschis, mai responsabil și mai eficient.

OGP a fost lansat de opt state în septembrie 2011, în momentul de față fiind peste 60 de state membre. Cancelaria Prim-Ministrului asigură monitorizarea și coordonarea procesului de implementare a Planului naţional de acţiune.

Portalul Național Open Data (date deschise) este punctul național de centralizare a datelor deschise în relația cu Comisia Europeană. Prin intermediul lui se asigură impunerea condițiilor de reutilizare a datelor.

În cadrul sesiunii de informare au fost prezentate exemple de bună practică în materie de guvernare deschisă din statele membre ale G8, precum și pașii realizați la nivel național pentru furnizarea publicului de date deschise și informații publice, utilitatea acestora pentru mediul public și privat.