Senatorul PSD Mihai Fifor: Chiar îi pasă cuiva de Curtea Constituțională a României sau să fie doar o bătălie politică?

411

mihai-fiforStimaţi colegi,

Doamnelor şi domnilor,

Săptămâna trecută PSD a propus-o pe doamna Simona Maya Teodoroiu pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale. Propunerea noastră a obţinut în Plenul Senatului 87 de voturi pentru şi 73 împotrivă. Propunerea PNL nu a însumat numărul necesar de voturi. Doamna Teodoroiu a depus jurământul la Cotroceni, urmând să-şi exercite atribuţiile de judecător în cadrul Curţii Constituţionale.

Dezbaterile politice din jurul nominalizărilor au fost aprinse. Poziţionările politicienilor s-au canalizat pe postul obţinut de un candidat sau altul, mai puţin pe funcţionarea Curţii Constituţionale ca atare. Oare câţi s-au gândit la faptul că această instituţie fundamentală a României trebuie să funcţioneze în parametrii normali unui stat de drept şi democraţiei ca atare?

Într-adevăr, au fost derapaje, “jocuri” în care Curtea Constituţională nu ar fi trebuit să se implice, opinii separate ale judecătorilor Curţii Constituţionale în unele deciziile luate până acum. Însă în ultimii ani PSD şi Guvernul Victor Ponta au încercat, şi eu consider că au reuşit, să normalizeze situaţia. Miza politică a săptămânii trecute a fost necesitatea impunerii unui profesionist la Curtea Constituţională. Din fericire, acest lucru s-a întâmplat. A ajuns un profesionist la Curtea Constituţională. Şi, din păcate, deşi reclamă “lucru bine făcut”, colegii din PNL nu au înţeles acest aspect. Noului judecător al Curţii Constituţionale este un profesionist. Ori, nu asta ne dorim în fiecare instituţie a statului român, să avem profesionişti? Sunt în asentimentul colegilor mei social-democraţi afirmând că doamna Maya Teodoroiu va demonstra că este un bun profesionist.

Fără a dezbate foarte mult situaţia de săptămâna trecută, consider că în România anului 2015 lucrurile trebuie să funcţioneze altfel decât în România anilor ´90. Revoluţia din 1989 a marcat trecerea de la un regim dictatorial la un regim politic democratic. Curtea Constituţională a României funcţionează ca instituţie a statului de drept din 1992, în urma intrării în vigoare a Constituţiei din 1991. Primele decizii ale Curţii Constituţionale au fost pronunţate în iunie 1992. În anul 2003, urmare a revizuirii Legii fundamentale, art. 142 alin (1) a consacrat rolul Curţii Constituţionale de garant al supremaţiei Constituţiei.

Astfel, această instituţie fundamentală a României este unica autoritate de jurisdicţie constituţională în România, independentă faţă de orice altă autoritate publică.

De-a lungul timpului Curtea Constituţională a României a emis decizii care au nemulţumit partidele politice, fie ele la putere sau în opoziţie. De asemenea, a emis decizii care au nemulţumit instituţii, fie ele Guvern, Parlament sau Preşedinţie. Analizând situaţia din ultimii ani, putem afirma că supărarea unora dintre politicieni este argumentată de doctrină, mai mult sau mai puţin asumată de fiecare, de intenţii politice, de responsabilităţi asumate.

Atrag atenţia la modul cel mai serios celor care nu înţeleg că această instituţie reprezintă garantul democraţiei noastre, că este foarte important  ca instituţia să funcţioneze. De multe ori auzim prin mass-media că instituţiile din România nu funcţionează, ca avem deficienţe şi birocraţie excesivă în gestionarea problemelor administrative. Este necesar să eradicăm toate deficienţele din aceste instituţii. Remarc în acest sens voinţa politică, responsabilitatea Guvernului Ponta în reformarea instituţiilor statului român şi apreciez politicile asumate de membrii executivului, menite să conducă la o creştere economică sănătoasă şi la un trai mai bun pentru români.

Un proverb spune că “Din cauza copacilor, nu vezi pădurea”. Stimaţi colegi, din cauza orgoliilor politice, a luptei politice, am putea pierde din vedere ceea ce este cel mai important, adică funcţionarea instituţiilor. Este important să lăsăm Curtea Constituţională să funcţioneze, să ne ocupăm mai mult de legiferare, cu seriozitate şi responsabilitate, şi mai puţin de lupte politice, de negocieri la colţul străzii, de bătălii care nu produc nici un rezultat!

Vă mulţumesc!

                                     Mihai Viorel FIFOR,

                                                          Senator PSD