Semințe de in: beneficii, valori nutriționale și rețete

0
82
Ştiai că seminţele de in sunt extrem de utile în reglarea digestiei şi tratarea constipaţiei? Dar cum ar trebui consumate pentru a avea aceste efecte benefice? Află tot ce trebuie să ştii despre seminţele de in!

Seminţele de in sunt consumate de cel puţin 6000 de ani, fiind printre primele super-alimente cultivate din lume. Dar ce anume face ca aceste seminţe să fie unul dintre cele mai populare alimente? Seminţele de in sunt bogate în acizi graşi Omega 3 şi substanţe cu efect antioxidant, numite lignani, care ajută la menţinerea echilibrului hormonal. Printre cele mai importante beneficii ale seminţelor de in se numără: îmbunătăţirea digestiei, a aspectului pielii, a sănătăţii cardio-vasculare, a nivelului colesterolului etc.

Haide să vedem ce beneficii au seminţele de in şi cum trebuie să fie consumate.

Te ajuta sa slabesti – fiind bogate in grasimi sanatoase si fibre, semintele de in mentin pentru o perioada indelungata senzatia de satietate. Asadar, vei consuma mai putine calorii iar kilogramele in plus vor fi eliminate treptat.

Scad nivelul de colesterol “rau” – potrivit unui studiu, semintele de in reduc in mod natural nivelul de colesterol rau LDL.

Sunt bogate in antioxidanti – semintele de in sunt bogate in antioxidanti de pret, care previn semnele imbatranirii, dar si dezechilibrele hormonale. Polifenolii incurajeaza multiplicarea probioticelor in intestine si ajuta la prevenirea infectiilor intime.

Stimuleaza digestia – semintele de in sunt bogate atat in fibre solubile, cat si in fibre insolubile. Acestea sunt extrem de benefice pentru digestie. Doua lingurite de seminte de in, preferabil macinate imediat inainte de consum, pentru a evita rancezirea, au un aport de 5 grame de fibre, mai mult decat suficient pentru o digestie fara probleme.

Bogate in acizi grasi Omega-3 – semintele de in sunt bogate in acizi grasi Omega-3, despre care se stie ca au o multime de beneficii pentru sanatate.

Amelioreaza simptomele menopauzei – specialistii au descoperit ca exista o legatura intre ameliorarea simptomelor menopauzei si consumul de seminte de in. Acestea echilibreaza hormonal organismul si, totodata, previn instalarea osteoporozei.

Previn cancerul – un studiu realizat in anul 2005 de catre Institutul American de Cercetare pentru Cancer a descoperit ca semintele de in scad riscul de cancer la san. De asemenea, cercetatorii sunt de parere ca semintele de in scad, de asemenea, riscul de cancer ovarian si de prostata.

Reduc tensiunea arteriala – semintele de in sunt benefice pentru persoanele diagnosticate cu hipertensiune. Potrivit cercetatorilor greci, consumul constant de seminte de in reduce tensiunea arteriala.

Sunt eficiente in tratarea depresiei – cercetatorii japonezi sunt de parere ca semintele de in sunt extrem de eficiente in tratarea depresiei, consumate in paralel cu tratamentul recomandat de catre medic. Potrivit acestora, pacientii diagnosticati cu depresie sufera un deficit de acid eicosapentaenoic, acid gras tip omega care se regaseste din belsug in semintele de in.

Benefice in cazul bolilor de ficat – semintele de in protejeaza ficatul de boli, ba chiar sunt recomandate persoanelor care au probleme cu alcoolul.

Ajuta regenerarea parului  Semințele de in fiind una dintre sursele naturale de vitamina E, acizi grași Omega-3, magneziu, cupru și diferiți alți nutrienți benefici, asigură o nutriție adecvată părului și, astfel, îmbunătățește calitatea părului. Omega-3 promovează regenerarea folicululior pilosi, în timp ce fibrele și proteinele îmbunătățesc elasticitatea părului.

Iată câteva moduri prin care poţi include seminţele de in în alimentaţia zilnică:

  • Adaugă 1-3 linguri de seminţe de in în smoothie-ul tău de dimineaţă. Foloseşte multă apă sau lapte de cocos, deoarece seminţele de in absorb mult lichid.
  • Adaugă o lingură de seminţe de in în iaurt, pe care îl poţi îndulci cu puţină miere crudă.
  • Foloseşte făină de in la prepararea brioşelor, prăjiturilor sau a pâinii de casă.
  • Seminteţe de in mărunţite pot fi folosite şi la reţeta de granola.
  • Amestecate cu apă, pot fi utilizate în loc de ou în reţete vegetariene sau vegane.

Biscuiti cu seminte de in

  • 1 ou
  • 50 g cascaval
  • 100 g faina integrala de grau
  • 30 g unt
  • 2 linguri seminte de floarea-soarelui crude
  • 1 lingura seminte de in macinate
  • 1 lingura seminte de susan macinate
Topeste mai intai untul si lasa-l sa se raceasca. Cascavalul se da prin razatoare si se amesteca cu untul topit, oul si semintele. La final, poti adauga faina. Aluatul astfel obtinut se acopera cu o folie alimentara si tine la frigider timp de 1 ora.

Dupa ce il scoti de la frigider, intinde aluatul si taie-l cu ajutorul unei forme pentru biscuiti. Transporta apoi totul intr-o tava tapetata cu hartie de copt, inteapa usor aluatul cu o furculita sau o scobitoare si lasa tava in cuptorul incalzit la 180 grade, pana cand biscuitii incep sa se rumeneasca.

Nu ne ramane decat sa iti spunem: pofta buna!

Suc de lamaie cu seminte de in
  • ⅓ lamaie
  • 1 lingurita seminte de in macinate
  • 1 cana apa calduta

Acest suc imbunatateste digestia si ajuta in procesele de detoxifiere. Lamaia, spalata bine in prealabil, se stoarce in cana cu apa, dupa care se adauga semintele de in macinate si se amesteca.

 

sursa: https://doc.ro

https://viataverdeviu.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.