Scrisoare deschisă a primarului Craiovei către Guvernul României, în atenţia mnistrului Culturii, Vlad Alexandrescu

315

lia olguta vasilescu11Către Guvernul României
În atenția d-lui Ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu
Spre știința d-lui premier Dacian Cioloș

Domnule ministru,

Asociația Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021 se află printre cele cinci ONG-uri care au contestat rezultatul jurizării competiției în urma căreia va fi desemnată Capitală Europeană a Culturii, în 2021. Mă adresez dvs, în calitatea mea de primar al unui oraș competitor, cu rugămintea de a repara o nedreptate făcută întregii regiuni Oltenia. Nu aș vrea să revin asupra motivelor juridice de contestare, pentru că le cunoașteți și veți lua o decizie în sensul repetării sau nu a procedurii. În primul rând, aș vrea să vă felicit pentru transparența de care ați dat dovadă, punând pe site-ul ministerului toate dosarele, ocazie cu care am putut constata că singurele orașe care au respectat criteriile ce au dus la desemnarea capitalelor culturale din alte țări europene, în Romania, nici nu au reușit să treacă în etapa finală. În acest sens, vă rog să țineți cont de următoarele argumente:

  1. În ultimii ani, toate Capitalele Europene ale Culturii au implicat și regiunea, motivul fiind de dezvoltare culturală și economică a unei arii cât mai extinse. Este cunoscut faptul că un turist care vizitează o capitală culturală petrece în zonă șapte zile, de aceea traseele trebuie să fie cât mai variate și nu pot fi acoperite de un singur oraș, fie el și capitala țării. Singurul oraș din România care respectă acest criteriu, Craiova, susținut de toate județele Olteniei prin hotărâri de Consilii Județene, nici nu a reușit să treacă în etapa finală.
2. În toate țările europene, câștigătorul a fost totdeauna o surpriză pentru cei care se așteptau să conteze notorietatea orașului, numărul de turiști sau de muzee. S-a considerat, însă, că titlul e mult mai important pentru zonele sărace, cu șomaj ridicat și risc de depopulare, dar cu potențial turistic și de dezvoltare prin cultură. Cine și-ar fi închipuit vreodată că orășelul Matera ar fi putut câștiga în fața capitalei Renașterii, Florența? În România, surpriza a fost, dar în sens invers. În competiție au rămas doar orașele cele mai dezvoltate din punct de vedere economic, cu șomaj zero, cu bugete foarte generoase și toate din cea mai bogată regiune a țării, plus capitala României. Dacă se urmărește mărirea decalajului economic, iar juriul a considerat că este bine ca regiunile cele mai sărace din Europa să nu le mai prindă niciodată din urmă pe cele foarte dezvoltate, înseamnă că decizia a fost cea corectă.
3. Europa a avut, încă de la înființare, multiculturalismul ca prioritate și, implicit, integrarea romilor. Plovdiv, din Bulgaria, deși un oraș sărac, dintr-o regiune săracă, a reușit să fie desemnat câștigător cu o strategie care avea în centru minoritatea romă. Din nou, România a fost o excepție. Au fost preferate orașe unde comunitățile de romi au fost excluse, fie prin trasarea de ziduri despărțitoare de restul populației, fie prin strămutarea lor în afara orașelor, lângă gropile de gunoi. O nouă formă de deportare, inacceptabilă nicăieri în lumea civilizată, dar care, în cadrul unei competiții de asemenea anvergură, a fost premiată. În același timp, singurul oraș din România care a fost dat exemplu de bună practică în integrarea romilor și de atragerea de fonduri europene cu rezultate concrete în  acest sens, de către Jose Manuel Barroso, fostul președinte al Comisiei Europene, alături de alte (doar) șapte orașe din UE, Craiova, a fost exclus din competiție.
4. Un alt criteriu de care nu s-a mai ținut cont absolut deloc a fost efortul susținut de schimbare a imaginii orașului, pe parcursul competiției. Dacă în 2012, Craiova se afla pe locul 5 în topul infracționalității în Romania, fiind considerat „oraș al interlopilor”, în 2015 a ajuns pe poziția 32 din 42, ca urmare a eforturilor de incluziune a celor certați cu legea sau care și-au ispășit pedeapsa, în zona de frumos, de artă. Tineri din penitenciare au devenit actori (unii au jucat într-un film câștigător al Ursului de aur, de la Berlin, alții concertează cu orchestre filarmonice locale sau internaționale). Marsilia, care a câștigat cu un program similar, nu a reușit o scădere a infracționalității într-un mod atât de evident. În același timp, elevii, studenții și artiștii locali au fost chemați să redecoreze orașul, transformându-l într-un muzeu în aer liber. Sunt convinsă că, dacă veți vizita Craiova, veți vedea transformările evidente, gândite de simplii cetățeni, nu de administrație. Până și capacele de canal, zidurile cenușii sau cutiile de utilități au fost transformate în lucrări artistice.
5. Toate orașele europene și-au asumat implicarea cât mai largă a publicului. În Craiova, conform unui sondaj efectuat de un institut din subordinea Academiei Române, 90% din populație susține candidatura Craiovei la titlu, poate și pentru că înțelege că este singura șansă de dezvoltare, într-o generație, a unei întregi zone. Cu 900 000 de euro investiții în activități culturale pe parcursul a trei ani, cât a plătit un alt oraș doar pentru un singur concert cu doi DJ-ei internaționali, am reușit să organizăm spectacole gratuite în toate cartierele, iar rezultatul a fost creșterea spectaculoasă a numărului de plătitori de bilete în instituțiile de cultură.

Domnule ministru,
Pot găsi numeroase argumente pentru care Craiova merită să rămână în competiție, cu atât mai mult cu cât ne-ați dat șansa să citim dosarele celorlalți contracandidați și să constatăm și noi ce au constatat specialiști chiar din cadrul ministerului pe care cu onoare îl conduceți, și anume că ar fi trebuit să ne aflăm printre favoriți, deoarece am respectat cele mai multe dintre criteriile competiției. Nu vreau să vă cer să eliminați vreun oraș din competiție, deși încălcările procedurale au fost pe alocuri grosolane, iar unele orașe nu îndeplineau condițiile minimale de a le fi acceptat dosarul, dar să acceadă mai departe în competiție. Vreau doar să vă rog să uzați de dreptul dvs de a include în competiția finală și alte orașe care au dosare bune. Dorim ca, pe lângă RECOMANDĂRILE juriului, să țineți cont și de specificul de dezvoltare economică a României și să procedați ca omologul dvs din Spania, care a mai invitat și alte orașe în competiția finală, pe lângă cele desemnate de juriu. Romania trebuie să aibă șansa unei dezvoltări armonioase în ansamblul său, nu doar pe anumite porțiuni, cu atât mai mult cu cât sunt orașe eliminate care au dosare mai consistente și mai convingătoare decât cele alese.

În speranța că nu v-am răpit prea mult timp, vă rog să îmi permiteți să vă adresez expresia celor mai alese sentimente,

Lia Olguța Vasilescu,
Primarul Craiovei