Scrisoare deschisă a ministrului MFE către Gorghiu și Blaga

531

SCRISOARE DESCHISĂ

În atenţia co-preşedintei PNL, doamna Alina Gorghiu,

În atenţia co-preşedintelui PNL, domnul Vasile Blaga,

 Stimaţi colegi,

Fac publică această scrisoare deschisă cu intenția de a trage un semnal de alarmă asupra deciziei Partidului Național Liberal de a contesta la Curtea Constituţională legea bugetului de stat pe anul 2015, votată de o largă majoritate în plenul reunit al camerelor Parlamentului.

În acest context, blocarea procedurilor de cofinanțare a proiectelor aprobate sau aflate în curs de avizare a devenit, din păcate, o realitate care nu poate fi ignorată!

Acțiunile reprezentanților Partidului Național Liberal pun în pericol capacitatea Guvernului de a aloca de la 1 ianuarie suma de 6,3 miliarde de euro pentru cofinanțare. Totodată, demersul opoziției amenință să dăuneze ritmul bun de absorbție la începutul anului, dar și cheltuielile destinate investițiilor, care însumează 44,76 miliarde de lei în 2015.

Țin să le reamintesc public reprezentanților Partidului Național Liberal că rata curentă de absorbție pentru cadrul financiar multianual 2007 – 2013 a ajuns în acest moment la 46,24% pentru 44.164 proiecte depuse și 14.776 contracte semnate. Valoarea declarațiilor de cheltuieli transmise de Comisia Europeană este de 8,88 miliarde de euro.

Mai mult, la sfârșitul săptămânii trecute, Comisia Europeană a adoptat două programe operaționale 2014 – 2020 ale României, axate pe sporirea competitivității și asistența tehnică în implementarea fondurilor europene. Cele două programe reprezintă o investiție totală de 1,54 miliarde de euro în economia reală a României.

Este vorba despre Programul Operațional Competitivitate 2014 – 2020, care presupune o alocare financiară de 1,329 miliarde de euro și prin care vor fi finanțate proiecte care vor susține creșterea competitivității economiei României, în special prin sprijinirea cercetării, dezvoltării și inovării, respectiv prin acordarea de finanțări destinate susținerii infrastructurii pentru tehnologia informației și comunicații.

Totodată, Programul Operațional Asistență Tehnică 2014 – 2020 are o alocare financiară de 212,76 milioane de euro și va asigura asistență orizontală pentru a răspunde nevoilor tuturor structurilor cu atribuţii de coordonare, gestionare şi control pentru fondurile europene.

Acestora li se adaugă Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, care a primit aprobarea Comisiei în data de 28 noiembrie a.c. Avem, așadar, trei programe deja aprobate de Comisia Europeană, ceea ce reprezintă o adevărată performanță pentru România și demonstrează atât celor care au avut încredere în capacitatea noastră de organizare, cât și scepticilor, că suntem capabili să optimizăm în continuare procesul de absorbție de fonduri comunitare.

Ar fi păcat ca această evoluție avantajoasă pentru România să fie pusă în pericol din cauza războiului politic care, în 2015, nu are nicio miză electorală, cu atât mai mult cu cât Bugetul a fost deja votat într-o manieră clară și covârșitoare în Parlament, după o dezbatere amplă.

Avem nevoie în următoarea perioadă de cât mai multă stabilitate pentru a menține ritmul bun de până acum în domeniul absorbției fondurilor comunitare.

Cu respect și considerație,

Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene