Școala Gimnazială din Filiași își celebrează aniversarea

370

copii tabaraŞcoala filişană este legată de boierii filişeni Dimitrie şi Tache Filişanu. Ea face parte din cele 200 de şcoli care au funcţionat în anul şcolar 1838-1839 în satele Ţării Româneşti.

Această şcoală ocupă un loc aparte, fiind aşa cum considera istoricul G. D. Iscru „prima şcoală publică în care s-a început învăţătura”,  fiinţand , probabil, încă din 1836.

Deci şcoala exista în iunie 1838, când Dimitrie Filişanu solicita Inspectoratului Şcolii Centrale din Craiova „un trup de table pedagogice”. La 22 iunie 1838 Şcoala din Filiaşi îşi deschide cursurile în „hodaia cea mare” a Casei Sfatului cu 58 de elevi.

În 1882 școala din Filiași era„ cea mai populată din plasa Jiul de Sus” , cu un efectiv de 107 elevi, aceasta mai fiind frecventată și de 65 de dorobanți și 4 călărași. La sfârşitul secolului al XIX-lea, datorită creşterii numărului elevilor, la Filiaşi a fost adus încă un dascăl.

În anul 1884 funcționau două școli primare, una de băieți și una de fete, la care predau soții Bădescu. În anul 1919 la cele doua școli erau 8 învățători, acestea fiind considerate„școli de tip urban”.

La  5 iunie 1904 se înfiinţează la Filiaşi o „şcoală de meserii unde deja era un atelier de lucru . În anul 1939 Şcoala de Economie Casnică se va numi Şcoala de Gospodărie Rurală.
După primul război mondial a luat fiinţă în Filiaşi o şcoală elementară de agricultură.
Războiul a adus multe greutăţi, şcolile fiind închise. În anul 1960 se construieşte un nou local de învăţământ cu două nivele ce dispunea de 8 săli de clasa si 2 laboratoare. In 1964 s-a construit si o cladire cu un nivel în care initial a funcţionat o cantină, 2 sali de clasa şi vestiare pentru baza sportivă.

În anul 1968 a fost dat in folosinţă localul mare (nou)  al scolii, acesta avand 19 sali de clasa, secretariatul, serviciul de contabilitate, birourile directorilor.

În  prezent  şcoala din Filiaşi este cea mai mare şcoală gimnaziala din judeţul Dolj, fiind constituita din școala de centru si alte 7 structuri , numărul total al elevilor fiind de 1514.

Școala se mandrește cu rezultate foarte bune la examenele de Evaluare Națională, la olimpiade și concursuri școlare. Fiecare an școlar este un prilej de afirmare pentru elevi , acestia obtinand medii de zece la Evaluare Națională și un numar impresionant de premii, precum si participari meritorii și premii la fazele nationale ale olimpiadelor scolare.