Sărbători „Din suflet de copil“ la Galeriile „Cromatic“ și Biserica Sf. Spiridon

300

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj celebrează sărbătorile de iarnă împreună cu Asociația Seniori Art Craiova, Grupul „Dor călător“ al Fundației „Satul românesc – Mileniul III“, Biserica „Sf. Spiridon“ și Grupul „Colindătorii de la răsărit“ din Craiova.

Sărbătorile de iarnă sunt prilej de bucurie pentru Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, în jurul lor și inspirat de acestea instituția reunind de-a lungul timpului vestite cete de colindători, artiști populari și grupuri vocale în cadrul proiectului „Alaiul Datinilor – Din bătrâni, din oameni buni“. Anul acesta, frumusețea și emoțiile cu care vin sărbătorile de iarnă în viețile noastre sunt rodul harului și darului cu care copiii imaginează și simt zilele magice ale lunii decembrie. Îmbrățișarea colindelor o vom simți duminică, 17 decembrie 2023, de la ora 10:30, la Biserica „Sf. Spiridon“ din Craiova, grație Grupului „Dor călător“ al Fundației „Satul românesc – Mileniul III“, coordonat de Aurelia Popescu Preda, laureată a Festivalului Concurs Național „Maria Tănase“, deseori prezentă ca solist vocal sau cu Grupul „Dor călător“ în proiectele Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj – Alaiul Datinilor sau Festivalul „Tradițiile verii“. Grupul este format din copii și tineri, de la 6 la 20 de ani, și va cânta colinde cu interpretare arhaică, ce au la bază polifonia, la invitația C.J.C.P.C.T. Dolj și cu sprijinul preoților Gheorghe Pârva și George Daniel Ioachim de la Biserica „Sf. Spiridon“.

Marți, 19 decembrie 2023, la Galeriile „Cromatic“ ale C.J.C.P.C.T. Dolj colorăm sărbătorile de iarnă în Expoziția națională „Din suflet de copil“, ce cuprinde lucrări de pictură, grafică și acuarelă create de peste 40 de copii, sub îndrumarea profesorilor Daniel Guță, Oana Călinescu și Dori Susan. Multe dintre exponatele de pe simezele Galeriilor „Cromatic“ au fost realizate în cadrul atelierelor de inițiere artă copii, coordonate aici de Asociația Seniori Art Craiova și finalizate de fiecare dată prin expoziții, de multe ori participând cu lucrări și copii din: București, Constanța, Sebeș, Rm. Vâlcea, Balș, Calafat. Vernisajul Expoziției naționale „Din suflet de copil“ va avea loc marți, 19 decembrie, la Galeriile „Cromatic“, str. Alexandru Macedonski 28, la ora 17:00. Curatorii expoziției sunt Mariana Montegaza – președintele Asociației Seniori Art Craiova și Daniel Guță, artist plastic. Vin alături de copii prof. Ovidiu Bărbulescu – artist plastic și membru al U.A.P.R. Filiala Craiova și prof. Nicolae Marinescu – directorul Revistei „Mozaicul“. Cu toții ne vom bucura de un medalion muzical, realizat de frații Ruxandra (11 ani) și Rareș Lucan (8 ani), elevi ai Școlii Terraveda Craiova, care vor interpreta la pian compoziții clasice din repertoriul național și internațional, dedicate Crăciunului.

Colindele vor completa cu emoție tabloul Expoziției „Din suflet de copil“, în interpretarea Grupului  „Colindătorii de la răsărit“, format din 10 elevi de la clasele V – VIII și pregătit de profesorul de religie Florin Fiscuci și eleva Elena Doinița Marin de la Liceul de Arte „Marin Sorescu“. Toți cei prezenți la vernisaj vor asculta colindele: „Asta-i casa cea frumoasă“, „Crenguța mărului“, „Legănelul lui Isus“, „Măruț, mărgăritar“.

Expoziția va rămâne deschisă până la 12 ianuarie 2024, la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, str. Al. Macedonski 28. Intrarea este liberă.