„Sărbătoarea Zaibărului şi a Prazului“, ediţia a X – a, 20 – 22 octombrie, Băilești 2017 cu o premieră: expoziție – concurs „Dolju-n bucate“

617

foto arhiva2_zaibar.ro (1)„Sărbătoarea Zaibărului şi a Prazului“ aduce din nou Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj alături de Primăria Municipiului Băileşti, Consiliului Local Băileşti și Casa de Cultură „Amza Pellea“.

Anul acesta, sărbătoarea băileșteană ajunsă la ediția cu numărul 10 propune și un moment „Dolju-n bucate“, o expoziție – concurs cu preparate tradiționale din localitățile: Calafat, Afumați, Bârca, Giurgița, Dăbuleni, Bercovitsa (Bulgaria), Băilești. Este o premieră în cadrul proiectului „Dolju-n bucate“, inițiat de C.J.C.P.C.T. Dolj în anul 2014, când o comunitate rurală își propune să recompenseze prin premii oamenii frumoși de la sat care iubesc folclorul și fac voluntar tot ce le stă în putință pentru a promova tradițiile și identitatea locală.

„Sărbătoarea Zaibărului şi a Prazului“ va ține de vineri până duminică, astfel:

Vineri, 20 octombrie:

  • la ora 19:00, trupa de teatru „Masca“ a Casei de Cultură „Amza Pellea“ din Băilești va prezenta spectacolul „Cine sapă groapa… ăla e!“, scenariul și regia Adrian Andone.

 

Sâmbătă, 21 octombrie:

–  ora 10:00 – „Caravana zaibărului“, cu vestitul car alegoric, în care băieți și fete în costume populare însuflețesc sărbătoarea în acordurile fanfarei de la Ciuperceni;

–  ora 18:00, b-dul Lt. Becherescu, se va desfășura un spectacol folcloric susţinut de ansambluri artistice de amatori din țară, timp în care oaspeţii şi localnicii vor vizita standurile şi vor servi din produsele tradiţionale de toamnă: pastramă cu mămăliguţă, cârnăciori olteneşti, mititei la grătar, dovleac copt şi alte bucate tradiţionale, toate stropite cu zaibăr de Băilești, de la Nea Mărin;

–   la ora 20.00, băileștenii sunt așteptați la recitalul de muzică uşoară, susținut de AMNA.

 

Duminică, 22 octombrie:

  • ora 09:00 – „Târgul Precupeţului“, în cadrul căruia vor fi prezentate produse tradiţionale pregătite

în gospodăriile proprii și se vor derula ateliere de lucru cu tematică de sezon;

  • ora 10:00 – „Dolju-n bucate“ – expoziţie – concurs de produse tradiţionale;
  • ora 10:00 – Piața civică din centrul orașului – Show Culinar cu Master Chef Ciprian Ogarcă, cel care

va pregăti o serie de surprize culinare şi va organiza concursuri interactive. Ciprian Ogarcă este câştigătorul sezonului 4 al show-ului culinar Master Chef, în anul 2014;

  • ora 10:30 – „La casa lu’ Nea Mărin“ – vizită la Casa Memorială „Amza Pellea“, cu binecuvântarea

zaibărului de către preoți şi slobozirea pentru degustări. După acest ritual, carul alegoric, însoţit de trăsuri şi călăreţi, va transporta butoiul cu licoare la locul desfășurării concursului, la care vor participa producători de vin;

  • ora 10:30 – Concursuri în Piața civică din centrul orașului: cel mai bun zaibăr, cea mai originală

reţetă;

  • ora 11:00 – Spectacol susţinut de ansambluri folclorice din ţară (Băilești, Turda, Calafat, Topoloveni,

Mărunței – Olt, Segarcea, Cerneşti, Dioști, Stoenești).