Șapte săptămâni de festival la Opera Română Craiova

152

Opera Română Craiova organizează, în perioada 1 octombrie – 19 noiembrie 2023, cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului Internațional Elena Teodorini, eveniment cultural de notorietate, organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova și al Consiliului Local Craiova. În cele șapte săptămâni de festival, pe scenele de spectacol din Craiova și Râmnicu Vâlcea vor fi prezentate evenimente de referință pentru iubitorii artelor.

 

Tosca, în deschiderea festivalului

Îndrăgitul spectacol de operă „Tosca” deschide ediția din acest an a festivalului. Iubitorii muzicii vor avea prilejul de a asculta capodopera lui Giacomo Puccini interpretată de o distribuție de excepție, duminică, 1 octombrie, începând cu ora 19.00, pe scena Cercului Militar. Protagoniștii evenimentului muzical sunt soprana Lisa Houben (Floria Tosca), tenorul David Baños (Mario Cavaradossi), baritonul Alessio Verna (Scarpia), conducerea muzicală fiindu-i încredințată maestrului Adi Bar Soria. Spectacolul se bucură și de prezența basului  Gianluca Breda (Cesare Angelotti), și a artiștilor Operei craiovene Ioan Cherata (Sagrestano), Stanislav Voloșin (Spoletta), Dragoș Drăniceanu (Sciaronne), Victor Dimieru (Temnicerul), Corina Vlada (Păstorul), alături de Orchestra și Corul Operei Române Craiova.

 

Spectacole invitate

Două reprezentații speciale vor fi prezentate publicului craiovean la această ediție a festivalului: spectacolul independent produs de Asociația Culturală Nirmal Art „La Serva Padrona”, savuroasa operă a lui G.B. Pergolesi, cu o punere în scenă care face ca personajele primei opere comice să devină surprinzător de relevante în contextul actual (sâmbătă, 14 octombrie, de la ora 19.00, în sala Cercului Militar) și „Cosi Fan Tutte” de W.A. Mozart prezentat de Opera Brașov, o partitură cu extraordinare duete de dragoste, dar și momente energice, o comedie în care personajele învață diferența dintre dragoste și dorință (sâmbătă, 4 noiembrie, ora 19.00, în sala Cercului Militar).

 

Spectacole la Râmnicu Vâlcea și București

 

În spiritul unei îndelungate tradiții de colaborare între instituțiile de cultură din zona Olteniei, concerte și spectacole ale acestora, susținute pe scenele proprii, sunt incluse în ediția din acest an. Astfel, Filarmonica Oltenia va prezenta „Un Recviem German” de Johannes Brahms (27 octombrie, ora 19.00), Filarmonica Ion Dumitrescu Râmnicu Vâlcea a programat sub egida festivalului concertul vocal-simfonic „Missa Trinitas” (30 octombrie, ora 19.00), Teatrul Național Marin Sorescu va oferi publicului spectacolul „Anomalia” (4 noiembrie, ora 19.00), iar Teatrul pentru Copii și Tineret va încânta spectatorii cu „Vrăjitorul din Oz” (11 noiembrie, ora 18.00).

 

 

 

 

Cursuri de măiestrie, în onoarea sopranei Elena Teodorini

Și în acest an, Opera Română Craiova aduce un tribut vocației pedagogice a sopranei Elena Teodorini prin organizarea a două cursuri de măiestrie în elegantul spațiu al Muzeului de Artă: Canto Masterclass susținut de renumita solistă Nelly Miricioiu (31 octombrie –  5 noiembrie) și un Masterclass centrat pe studiul recitativelor în operă, susținut de prof. univ. dr. Anca Mihuț (8-11 noiembrie).

 

Participanții la cursul de măiestrie selectați de soprana Nelly Miricioiu vor prezenta în fața publicului un program muzical special: Gala Elena Teodorini (5 noiembrie, ora 19.00, Filarmonica Oltenia).

 

Spectacole îndrăgite de craioveni

Pe lângă opera „Tosca” din deschiderea festivalului, spectatorii vor putea revedea alte trei producții ale Operei Române Craiova. „Simon Boccanegra”, cea mai complexă dramă verdiană, revine în fața publicului cu o distribuție care reunește soliști invitați și artiști ai Operei craiovene (7 octombrie, ora 19.00, Cercul Militar). Fermecătorul spectacol de dans „Autumn Dance” va avea loc sâmbătă, 21 octombrie, de la ora 19.00, în sala Cercului Militar, iar o reprezentație specială a operei „Boema” de Giacomo Puccini se va desfășura pe scena Cercului Militar, în data de 31 octombrie.

 

Două evenimente speciale

Opera Română Craiova a pregătit două evenimente speciale pentru această ediție a festivalului. O pagină importantă în programul acestei ediții, la care sunt invitați toți iubitorii muzicii, este Gala de Operă și Operetă, care va avea loc la Promenada Mall, pe 18 noiembrie, de la ora 19.00.

Spectacolul grandios care închide ediția a XVIII-a a Festivalului Internațional Elena Teodorini este Gala de Operă Callas & Puccini, care va aduce împreună pe aceeași scenă soliști de prim rang în arta lirică internațională (duminică, 19 noiembrie, în Sala Amza Pellea a Teatrului Național Marin Sorescu).

 

Festivalul Internațional Elena Teodorini este organizat de Opera Română Craiova, cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova și al Consiliului Local Craiova.

 

Biletele pot fi achiziționate online, pe platforma  https://iticket.ro/ sau la agenția Operei Române Craiova de la Sala Polivalentă, Bulevardul Ilie Balaci nr. 6, 0351.442.471, agentiadebilete@operacraiova.ro

 

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL ELENA TEODORINI

EDIȚIA a XVIII-a

1 octombrie – 19 noiembrie 2023