Șapte meciuri amicale va avea Universitatea Craiova în Turcia

453

Programul jocurilor amicale din Turcia prinde contur. Conducerea Universităţii Craiova a perfectat deja şapte partide tari pentru juveţi. Printre alţii, Brandan şi colegii săi vor întâlni Kuban Krasnodar, Wisla Cracovia ori Sheriff Tiraspol. Totodată, Sorin Cârţu şi Emil Săndoi vor fi faţă în faţă cu fostul selecţioner al Angliei, suedezul Sven Goran Eriksson. Se anunţă o întâlnire de grad zero: Eriksson vs Cârţu. O revanşă pentru tehnicianul oltean, după ce Eriksson, din postura de antrenor al formaţiei Benfica Lisabona, bara drumul Universităţii lui Cârţu în finala Cupei UEFA în 1983.

În continuare vă prezentăm programul meciurilor de verificare:

25 ianuarie – Anji (Rusia)

31 ianuarie – Pogon (Polonia)

1 februarie – Kuban Krasnodar (Rusia)

4 februarie – FC Shanghai East Asia (China)

8 februarie – Wisla Cracovia (Polonia)

9 februarie – Pakhtakor (Uzbekistan)

11 februarie – Sheriff Tiraspol (Moldova)

Menţionăm că la începutul perioadei de pregătire, Universitatea Craiova va disputa două jocuri de verificare în compania unor formaţii din ligile inferioare din Turcia. Totodată, conducerea clubului depune eforturi pentru perfectarea unui alt joc-test pe data de 6 februarie.

Prezentarea adversarilor

Anji Mahacikala este pe primul loc în liga secundă din Rusia, pornind partea a doua a sezonului cu prima şansă la promovare. În lot se regăsesc doi jucători brazilieni Eweton şi Leonardo, dar cel mai bine cotat este mijlocaşul Ilia Maksimov. Golgheterul echipei este francezul Yannik Boli, 9 goluri în 12 partide jucate. Perioada de glorie a formaţiei ruse a fost acum doi ani, când era antrenată de Guus Hiddink, iar pentru culorile ei evoluau superstarurile Samuel Eto’o şi Roberto Carlos. Cele mai importante performanţe au fost obţinute în 2013, când echipa a încheiat sezonul pe locul 3 şi a evoluat în finala Cupei Rusiei.

Pogon Szczecin este una dintre trupele tari din prima ligă poloneză, clasându-se la finalul turului pe poziţia a şaptea. Petele de culoare din echipă sunt brazilianul Hernani şi japonezii Takuya Murayama şi Shohei Okuno. Golgheter: vârful de 21 de ani Lukasz Zwolinski, cu şase reuşite în actuala stagiune. Gruparea poloneză are câteva repere istorice interesante: constituită la Lviv (Ucraina), a fost mutată în 1945, urmare a anexării teritoriilor din Estul Poloniei la URSS. În 2005-2006 a devenit echipa cu cei mai mulţi brazilieni din afara Braziliei, proiect iniţiat de patronul Antoni Ptak. În cele din urmă acesta s-a retras din fotbal, fanii au preluat destinele clubului care în 2012 reuşea o promovare istorică în prima ligă. Cea mai bună clasare: locul patru în campionatul 2013-2014.

Kuban Krasnodar ocupă locul 8 în prima ligă rusă după 17 etape. Gigel Bucur este om de bază la echipa rusă, reuşind 3 goluri în cele 15 partide disputate. Printre cei mai bine cotaţi jucători ai formaţiei din Krasnodar se numără: paraguayanul Lorenzo Melgarejo, bulgarul Ivelin Popov şi mijlocaşul defensiv francez Charles Kabore. Cea mai bună perioadă din istoria clubului este legată de numele lui Dan Petrescu. În 2010, antrenorul român o promova pe Kuban în prima ligă, apoi încheia următorul sezon pe locul 8. În campionatul 2013-2014, pe banca tehnică a echipei din Krasnodar s-a aflat şi un alt tehnician român, Dorinel Munteanu.

Trupa pregătită de suedezul Sven Goran Eriksson, FC Shanghai East Asia, traversează cea mai bună perioadă din istorie: este pe 5 în prima divizie din China. Arma letală a formaţiei lui Eriksson este compatriotul antrenorului, vârful Tobias Hysen, cu 19 goluri în 28 de meciuri. Echipa este de trei sezoane în prima ligă, încheind pe locurile 9 (2013), 5 (2014), iar la finalul turului actualei ediţii de campionat se află pe 5.

Wisla Cracovia a încheiat turul de campionat pe poziţia a patra în Liga I din Polonia, la 6 puncte de liderul şi rivala tradiţională Legia Varşovia. Veteranul Pawel Brozek (10 goluri în 18 meciuri) şi bosniacul Semir Stilic (7 goluri în 19 meciuri) sunt principalele guri de tun ale trupei poloneze. Fondată în 1906, echipa din Cracovia este una dintre cele mai titrate, încoronându-se de 14 ori campioană a Poloniei şi câştigând de 4 ori Cupa. Pe plan extern a atins sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni în 1978-1979, optimile Cupei UEFA în 2002-2003 şi ale Cupei Cupelor în două rânduri, 1967-1968, 1984-1985. Portarul român Emilian Dolha a îmbrăcat tricoul formaţiei poloneze în campionatul 2006-2007.

Pakhtakor este campioana la zi a Uzbekistanului. De altfel, formaţia din Tashkent este cea mai titrată din ţară, cu 9 titluri de campioană şi 11 Cupe câştigate. Pe plan extern deţine un record imposibil de egalat: a participat în toate cele 12 ediţii ale Cupei Campionilor Asiei, de la înfiinţarea competiţiei în 2002. Formaţia este alcătuită în proporţie covârşitoare din jucători uzbeci, excepţie fac sârbul Miladinovic şi georgianul Makharadze.

Sheriff Tiraspol este echipa care domină autoritar fotbalul din Moldova. A câştigat 10 titluri consecutive, între 2001 şi 2010, dar şi ultimele trei trofee supreme în 2012, 2013 şi 2014. În actuala stagiune ocupă locul 3 la finalul turului de campionat. Trupa din Tiraspol are 7 brazilieni în lot, iar cel mai important marcator este Ricardinho – 12 goluri în 15 jocuri. Între titulari se regăseşte şi românul Andrei Mureşan, fost la Astra Giurgiu. În anii 2002-2003, Sheriff a fost antrenată de românii Mihai Stoichiţă şi Gabi Balint, ultimul fiind practic un liant între Ştiinţa şi Sheriff, după ce a promovat Craiova pe prima scenă. www.csuc.ro