Sâmbătă, craiovenii sunt așteptați la Festivalului Tarafuri şi Fanfare.

348

fanfaraPrimăria Municipiului Craiova şi Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă organizează la data de 29 august 2015, cea de-a X-a ediţie a Festivalului Tarafuri şi Fanfare.

La ceas aniversar, Festivalul Tarafuri şi Fanfare va aduce în atenţie istorisiri şi faţete cu totul speciale ale oamenilor şi a muzicii fără pereche din vetrele satelor româneşti sâmbătă, 29 august, în Piaţa William Shakespeare (esplanada Teatrului Naţional “Marin Sorescu”), începând cu orele 17:00.

Muzicanţi bătrâni vor povesti, şi de această dată, despre anii tinereţii lor, despre hora satului, astăzi dispărută, despre nunţile de odinioară, şi vor înălţa, ca şi atunci, cântece bătrâneşti învăţate acasă, de la părinţi, cântece-panaceu care astăzi le alină dorul de anii tinereţii şi de cei plecaţi.

Taraful Gorjului, Comunitatea din Vinerea (Alba), Fanfara din Darvari (Mehedinti), Taraful din Băbiciu (Olt), Dănţăuşii şi fluieraşul de pe Valea Idicelului (Mureş), nea Emil Zamfir, lăutarul din Corabia (Olt), Nea Titi Burcea, lăutarul din Băduleasa (Teleorman), Taraful din Goicea (Dolj) vor demonstra că muzica tradiţională este un giuvaer de mare preţ care luminează chipurile bătrânilor lăutari, muzicanţi din tată-n fiu, cum se autodefinesc.

Muzicianul Grigore Leşe va pune accent pe dialogul cântecului, al dansului şi al poveştilor fără pereche pe care aceşti muzicanţi le poartă în inimi şi în suflete.

Festivalul Tarafuri şi Fanfare a fost iniţiat de Marius Tucă în anul 2007, în spiritul Recursului la România. Evenimentul cultural s-a transformat, în timp, într-o veritabilă Mişcare de Rezistenţă. A debutat la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, a poposit pe uliţele Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului, s-a oprit, câteva ediţii, la Suceava, a revenit, pe uliţele Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, şi a pornit anul acesta, în luna lui Gustar, într-o nouă călătorie, cu oprire la Muzeul Astra din Sibiu, în frumosul sat din Dumbravă, (22-23 august 2015), în Cetatea Băniei (29 august 2015) – în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova, şi pe meleaguri gorjene, „Acasă la Brâncuşi”, la Muzeul Arhitecturii Populare din Curtişoara (30 august 2015), în parteneriat cu Şcoala Populară de Artă Târgu Jiu şi Consiliul Judeţean Gorj.

Vă invităm să vă alăturaţi demersului nostru cultural de susţinere a valorilor tradiţionale, alături de Radio România (Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Regional, Antena Satelor), www.mariustuca.ro.

Biroul de presă
Primăria Municipiului Craiova