Raportul experților care au ales finalistele pentru Capitală Culturală Europeană 2021 nu este convingător

342

Craiova 2021Comisia Europeană a publicat raportul juriului internațional de experți, care motivează alegerea oraşelor pentru lista scurtă în vederea desemnării Capitalei Culturale Europene 2021. Raportul este ca și alegerea, adică șchiopătează în multe părți, se contrazice și nu face lumină de ce unele orașe au fost descalificate și de ce cele patru au rămas în competiție.

Când se referă la Craiova, experții critică lipsa implicării regiunii mai mult, ori Craiova a fost singura care a implicat regiunea în proiect, spun că Brâncuși nu a fost mai promovat, ori la Craiova se construiește un Muzeu Brâncuși, cât despre neputința organizării unor evenimente de anvergură nici nu mai are rost să vorbim. În cei trei ani, Craiova a demonstrat că poate organiza orice eveniment, la orice nivel.

“Au justificat descalificarea Craiovei cu argumente neconvingătoare și care se bat cap în cap, căutând pretexte pentru o descalificare nejustificată. Într-o fraza ne spun că strategia culturală nu este convingătoare, pentru ca în următoarea fraza să ne spună că e una foarte bună și proiectele ar trebui continuate.

Într-o frază ne spun că nu am justificat capacitatea de a organiza evenimente, pentru ca în următoarea să ne laude pentru cât de bine se organizează Festivalul Shakespeare. Ni se reproșează ca nu ne-am raportat suficient la Brâncuși, deși e punct central al programului sau că ne-am centrat mai mult pe local, pe Craiova adică și nu pe regiune, deși toate proiectele se referă la regiune.

Am vaga bănuială că, de fapt, nici nu au citit dosarul. În plus, ce contestă la noi, mai contestă la alte 7 orașe, deși programele nu au vreo legătură. Să sperăm că decizia pe care o va lua ministrul, de a soluționa contestația noastră, va fi cea așteptată”, a declarat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.