Chinezii se pregătesc de investiţii masive în Craiova, motiv pentru care, ambasadorul Chinei la Bucureşti, Xu Feihond, a avut o întâlnire la sediul Primăriei din Craiova cu primarul Lia Olguţa Vasilescu, preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, prefectul de Dolj, Sorin Răducan şi senatorul Florea Voinea.
Primarul Craiovei a declarat: “Am avut o întâlnire de lucru cu domnul ambasador Xu Feihong, ambasadorul Chinez în România, cu colegii mei, domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Ion Prioteasa, domnul prefect Sorin Răducan şi domnul senator de Dolj, Florea Voinea, care este şi consilierul onorific al premierului României pe relaţia cu China.
Aşa cum vă spuneam, întâlnirea a fost foarte fructuoasă pentru că ne-a dat prilejul să aflăm mai multe informaţii decât cele pe care le-am avut până acum cu reprezentanţii economiei din China. Este vorba despre deschiderea unui parc industrial în Craiova cu firme din China.
Aşa cum ştiţi, în urmă cu câteva luni s-a aprobat un schimb între Ministerul Economiei din China şi Ministerul Economiei din România. Schimbul comercial care presupune şi dezvoltarea a şase parcuri industriale în România cu capital din China. În una din cele şase locaţii se află şi municipiul nostru.
Desigur că au fost discuţii foarte aplicate vis-a-vis de ce fel de investiţii ar putea să intre din China pe piaţa din Craiova, şi mă refer aici la ce fabrici ar putea să fie aduse. Am avut mai multe recomandări şi eu şi domnul preşedinte al Consiliului Judeţean legat de acest lucru. Ne interesează trenurile rapide, pe care ştim că Guvernul României vrea să le implementeze şi în Craiova.
De asemenea am discutat despre o fabrică de buldozere pentru care noi am stabilit deja un prim contact pentru a face o deplasare în China, iar domnul preşedinte al Consiliului Judeţean o să vă spună mai multe despre aceste lucruri”, a declarat Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.
“Este o mare plăcere pentru mine că vizitez Craiova. Este prima dată când vin în Craiova, la Dolj. Cel mai mare scop al vizitei mele la Craiova este de a participa la proiectul de construcţie de locuinţe la Craiova. Am avut o întâlnire şi discuţie prietenoasă şi fructuoasă cu domnul preşedinte al CJ Dolj, domnul prefect şi doamna primar şi am avut schimb de informaţii reciproce.
Am discutat multiple posibilităţi despre o uriaşă colaborare între cele două părţi şi ambele părţi avem convingerea că putem să consolidăm colaborarea. În Craiova şi în judeţul Dolj aveţi foarte multe condiţii capabile să desfăşuraţi relaţii de colaborare cu China.
Acest proiect este primul care se inaugurează în relaţiile de colaborare bilaterale dintre noi. Sperăm să încurajăm pe acest sector şi mai multe companii chineze care să vină la Craiova în Dolj pentru investiţie şi colaborare. Craiova este şi în colaborare cu China pentru a înfiinţa un parc industrial şi pentru acest proiect Ministerul Comerţului din China colaborează cu viitorul economiei din România pentru a implementa şi a stimula proiecte în parcul industrial.
Sperăm ca firmele chineze să folosească utilităţile şi condiţiile favorabile pe care le oferă Craiova pentru investiţie şi colaborare. Cunoaţtem întregul proiect, este şi unul mare agricol. Şi China este o ţară agricolă, mare. Noi am discutat şi posibilităţi de colaborare pe domeniul agricol, intre China şi România. Este prima vizită în oraşul Craiova şi o bună ocazie să cunosc acest municipiu”, a declarat Xu Feihong, ambasadorul Chinei la Bucureşti.
Preşedintele CJ Dolj a declarat, la rândul său: “Le-am prezentat modul în care suntem pregătiţi să îi primim pe investitori în locuri speciale, în parcuri indistriale cu facilităţi deosebite, cu investiţii din partea noastră în ceea ce priveşte posibilităţile până la poarta fabricii şi de asemenea le spunem că respectăm poporul chinez şi că ne simţim foarte apropiaţi.
I-am prezentat de asemenea anumite avantaje în ceea ce priveşte o investiţie chineză, cu componente fotovoltaice cu captarea energiei solare, având în vedere că judeţul Dolj este cel mai însorit, şi o fabrică chineză care ar produce aceste componente la Craiova ar putea să le vândă nu numai în România ci în toată Uniunea Europeană având în vedere tema energetică care preocupă în prezent întregul continent.
Ne-am propus ca în toamna acestui an, în octombrie probabil, o delegaţie din judeţul Dolj să viziteze prietenii noştrii din China”.
După această întâlnire urmează stabilirea unui calendar în care să se stabilească paşii care se vor face în implementarea proiectul privind construirea unui nou parc industrial în Craiova cu firmele chineze.