Preşedintele Federaţiei Române de Judo: „În vară, plănuim să aducem o balcaniadă la Craiova”

387

manda si saptaCampionatul Naţional de Judo U18 va începe mâine în Sala Polivalentă din Craiova. În decursul acestei zile, la sediul CSM Craiova, directorul clubului municipal, Sorin Manda, împreună cu preşedintele FRJ, Doru Sapta, au susţinut o conferinţă de presă în care au vorbit despre competiţia din Bănie, dar şi despre alte aspecte ale judoului românesc sau viitoare concursuri ce se vor desfăşura în Craiova.

Referitor la naţionalele de sâmbătă şi duminică, întrecerea va aduna peste 200 de judoka din ţară, de la mai multe de 50 de cluburi cu secţii de profil. Clubul nostru va avea angrenaţi în luptele de pe tatami un număr de zece sportivi, dintre care patru au şanse importante pentru o prezenţă pe podium. „Suntem aproape de startul campionatului naţional, astăzi este ultima zi de pregătiri, iar mâine de dimineaţă vor începe întrecerile. Suntem onoraţi de prezenţa preşedintelui federaţiei naţionale de judo, asta ne dovedeşte că există interes pentru judoul craiovean şi există încredere în puterea noastră de organizare, de susţinere a unor competiţii de nivel naţional. Sperăm să ne descurcăm conform aşteptărilor în acest weekend, trebuie să dovedim că oraşul nostru deţine atât sportivi de calitate, cât şi oameni competenţi care se ocupă de partea administrativă. Ca performanţe, ne dorim ca din cei zece sportivi ai clubului nostru care vor participa, patru dintre ei să obţină medalii.”, a declarat Sorin Manda, directorul CSM Craiova.

Doru Sapta: „În vară, plănuim să aducem o balcaniadă la Craiova”

Preşedintele Federaţiei Române de Judo, Doru Sapta, a mărturisit că a ales Craiova pentru desfăşurarea naţionalelor U18, ca o urmare pozitivă a rezultatelor foarte bune din ultimii ani, obţinute de judoka craioveni. „Sunt încântat că mă aflu în Craiova, într-un oraş care are un istoric sportiv de invidiat, şi care în continuare se dovedeşte un sălaş important pentru sportul românesc. Vorbind în mod specific despre judo, am ales acest oraş pentru găzduirea campionatului naţional U18, deoarece judoka craioveni, pregătiţi de Mihai Voinea, au avut un ultim an foarte bun, cu rezultate importante. Este un fel de răsplată pentru munca lor, faptul că am stabilit ca această competiţie să se desfăşoare în oraşul Craiova. Am încredere în puterea organizatorică a oamenilor de aici, sunt sigur că profesionalismul este la el acasă şi nu vor fi probleme majore. Am auzit lucruri frumoase despre Sala Polivalentă din Craiova, personal nu am apucat încă să o vizitez, aşa că nu mă pot pronunţa.”, a declarat Doru Sapta. În vară, la Craiova va avea loc o competiţie de o anvergură mai mare ca cea din acest sfârşit de săptămână, şi anume Campionatul Balcanic U18. Sportivi din opt ţări se vor aduna în Bănie, într-o reuniune sportivă de proporţii. „Avem de gând ca în vară, la Craiova, să organizăm balcaniada de judo pentru aceeaşi categorie de vârstă, U18. Va fi o competiţie de proporţii mai mari, vor concura sportivi din opt ţări, va fi foarte benefic pentru oraşul Craiova.”, a adăugat preşedintele forului naţional de judo.

Judoul, promovat în şcoli

„Şeful” judoului românesc a anunţat că există un proiect la nivel naţional prin care se va promova acest sport în rândul elevilor. Copiii din şcoli vor putea învăţa bazele judoului, în cadrul orelor de educaţie fizică şi sport, preţ de şase săptămâni, după care, dacă vor simţi o atracţie pentru bătăliile de pe tatami, se vor putea înscrie la un club local ce deţine o secţie de profil. Materialele de antrenament vor fi asigurate de către federaţie, acestea constând în saltele şi echipamente sportive. „ Avem un proiect prin care vom încerca promovarea judoului în şcoli. Se va efectua un ciclul de şase săptămâni de predare a bazelor acestui sport, în cadrul orelor de educaţie fizică şi sport, de către antrenori licenţiaţi, în care copiii vor învăţa primele litere din alfabetul judoului, dacă putem spune aşa. Saltelele, echipamentele sportive de specialitate vor fi asigurate de către federaţie. Vom alege pentru început o şcoală mare, care să aibă în jur de 1000 de elevi, şi o sală de sport funcţională. Vrem să plantăm astfel o sămânţă a judoului în sistemul educaţional, care peste ani poate creşte frumos.”, a mai spus Doru Sapta.

Biroul de presă al CSM Craiova