Președintele CJ Dolj s-a întâlnit cu o delegație condusă de guvernatorul districtului Vratsa, din Bulgaria, Malina Nikolova

331

intalnire cj dolj 1Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a primit, joi, vizita unei delegații formate din reprezentanți ai Administrației Districtului Vratsa, conduse de guvernatorul regiunii, Malina Nikolova. 

Discuțiile purtate cu ocazia întâlnirii au vizat proiectele cu fonduri europene derulate în parteneriat, cu accent asupra Centrului de coordonare și conducere a intervenției în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră, precum și direcțiile strategice de continuare a cooperării în vederea atragerii de resurse financiare nerambursabile pentru dezvoltare.

„Marcăm un moment cu totul special, fiind onorați să o avem pentru prima dată oaspete la sediul Consiliului Județean Dolj pe doamna Malina Nikolova, guvernatorul din Vratsa, district de care ne leagă o excelentă relație de colaborare, materializată în importante inițiative comune.

Ne întâlnim la Craiova tocmai pentru a analiza împreună proiectele cu finanțate nerambursabilă pe care le implementăm în parteneriat, stadiul lucrărilor aflate în derulare, dar și pentru a discuta despre actualul segment financiar al Uniunii Europene, 2014-2020.

Punctul principal de pe agenda întâlnirii de astăzi îl reprezintă una dintre aceste investiții importante pe care le avem în desfășurare și care se apropie de finalizare – «Centrul de coordonare și conducere a intervenției în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră».

Proiectul, cu o valoare de 5,6 milioane de euro, vizează edificarea sediului pentru acest centru – o clădire cu trei niveluri, care este construită la Craiova, printr-o lucrare de 1,5 milioane de euro -, dotarea imobilului, precum și achiziționarea de echipamente pentru intervenții în caz de urgență, printre care o ambarcațiune cu motor pentru căutare și salvare, pompe motorizate pentru apă și o autospecială de stingere a incendiilor.

Centrul de coordonare și conducere va oferi infrastructura necesară pentru ca instituțiile abilitate să poată răspunde prompt în cazul unor situații nedorite, dar pentru care trebuie să fim pregătiți: fenomene meteorologice periculoase, inundații cu efecte transfrontaliere, accidente nucleare sau chimice, accidente grave pe căile rutiere sau pe fluviul Dunărea, inclusiv evenimentele care impun evacuarea persoanelor și a bunurilor. Tot în sensul unei mai bune pregătiri, vor fi organizate patru simulări comune de intervenție în județul Dolj și tot atâtea sesiuni de instruire în districtul Vratsa.

De altfel, domeniul gestionării situațiilor de urgență reprezintă de mai mult timp o prioritate a Consiliului Județean Dolj, care s-a implicat în derularea unor proiecte cu o valoare cumulată ce depășește 20 de milioane de euro, pentru investiții și achiziții destinate acestui sector cu o deosebită însemnătate.

În ceea ce privește perspectivele pentru următorii ani, s-a conturat un cadru favorabil de continuare a dezvoltării cu ajutorul fondurilor europene și, din discuțiile deja purtate cu partenerii din districtul Vratsa, a reieșit intenția fermă de a conlucra eficient și pe mai departe, pentru a fructifica împreună această șansă a finanțării nerambursabile“, a declarat Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj.

Aflată la începutul mandatului de guvernator al districtului Vratsa, Malina Nikolova a apreciat rezultatele parteneriatului cu județul Dolj, concretizat în proiecte importante pentru comunitățile de pe ambele maluri, subliniind deschiderea pentru colaborare în vederea realizării unor noi investiții.

„Consider că realizarea centrului de coordonare și conducere reprezintă o reușită notabilă și apreciem posibilitatea de a participa în acest proiect. Necesitatea acestui demers este categorică, luând în considerare lipsa mijloacelor care sunt folosite în astfel de cazuri, de prevenire și de intervenție în situații de urgență.

Foarte importantă este, de asemenea, relația prietenească dintre noi, ideile comune pe care le avem pentru dezvoltare și doresc să vă asigur că veți găsi întotdeauna în Administrația Districtului Vratsa un partener sigur și serios. Pentru noi, constituie o facilitate faptul că beneficiem de sprijinul dumneavoastră și sperăm să continuăm această colaborare, pentru a reuși împreună“, a spus guvernatorul districtului Vratsa, Malina Nikolova.

La rândul său, colonelul Constantin Florea, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Oltenia“ al județului Dolj, a declarat: „Ca beneficiari direcți ai acestei investiții, vă putem spune că, odată cu realizarea ei, pe toată lungimea Dunării nu va exista o altă structură similară mai bine dotată și pregătită pentru conducerea intervențiilor.

Prin dispeceratul comun de coordonare, se desfășoară 14 aplicații ce ne permit ca, împreună cu partenerii din districtul Vratsa, să derulăm o monitorizare eficientă, astfel încât să avem informațiile în timp real, în situația producerii unui eveniment cu efecte transfrontaliere, indiferent că vorbim despre un seism, despre inundații, înzăpeziri sau accidente.

Tot în cadrul acestui centru va funcționa și dispeceratul comun cu sistemul de ambulanță și SMURD, astfel că, pe întreg teritoriul județului, vor putea fi coordonate toate misiunile derulate în urma alertelor la sistemul național unic pentru apeluri de urgență – 112.

Printr-un alt proiect, tot cu implicarea Consiliului Județean Dolj, beneficiem de un sistem de monitorizare și alarmare a întregii populații din regiune, în cazul unor calamități naturale sau poluări accidentale, sistem cu ajutorul căruia putem transmite alerte optice și acustice în toate localitățile, individual sau în comun, în funcție de necesitate.

Îmbucurătoare este și perspectiva următoarelor proiecte în acest domeniu, pentru că, tot prin intermediul unui program transfrontalier în colaborare cu partea bulgară, însă unul coordonat de autoritățile din București, la Craiova va fi realizat cel mai mare poligon de pregătire a personalului pentru salvarea din medii ostile vieții.“

Directorul Direcției de Afaceri Europene a CJ Dolj, Ileana Măjină, a expus rațiunile care au condus la inițierea și implementarea proiectului privind „Centrul de coordonare și conducere a intervenției în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră“.

„Mă bucur că primim astăzi vizita reprezentanților Administrației Districtului Vratsa, pentru că, trebuie să știți, împreună am derulat proiecte de succes. De altfel, pentru acest segment financiar, 2014-2020, îmi exprim speranța că vom putea realiza și mai multe investiții comune.

Din discuțiile cu vecinii noștri bulgari, dar și cu reprezentanții ISU Dolj, am identificat trei probleme esențiale, care, de altfel, au stat la baza acestui proiect. În primul rând, există nevoi comune, dar și necesitatea unei coordonări mai bune a tuturor acestor structuri care gestionează situațiile de urgență. De asemenea, se impune o dotare performantă, care să răspundă pe deplin tuturor provocărilor ce pot apărea.

A doua constatare a vizat faptul că majoritatea cazurilor de dezastre sau de risc, fie că ele s-ar produce pe teritoriul României, în Dolj, fie pe cel al Bulgariei, în Vratsa, afectează în mod inerent ambele maluri ale Dunării.

În al treilea rând, trebuie să ne cunoaștem mai bine, pentru că aceasta este și esența programelor transfrontaliere, de a gândi și implementa împreună proiecte, în cadrul cărora să putem să ne dăm mâna pentru a colabora cât mai bine”, a precizat directorul Direcției de Afaceri Europene a CJ Dolj, Ileana Măjină.

Alături de guvernatorul Malina Nikolova, în vizita desfășurată la Craiova s-au aflat viceguvernatorul Miroslav Komitski și Elena Stoylova, director în cadrul Administrației Districtului Vratsa.

Proiectul privind „Centrul de coordonare și conducere a intervenției în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră“ este implementat de Consiliul Județean Dolj, în calitate de partener lider, în colaborare cu Administrația Districtului Vratsa și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltenia“ al județului Dolj. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 5.621.828,55 euro, finanțarea fiind obținută în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013.

 

BIROUL DE PRESĂ