Președintele CJ Dolj a fost ales vicepreședinte al Comitetului Regiunilor

392

ion prioteasaPreședintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a fost ales vicepreședinte al Comitetului Regiunilor (CoR), în cadrul sesiunii plenare constitutive desfășurate la Bruxelles și dedicate desemnării noii conduceri a acestui organism reprezentativ al autorităților locale și regionale din Uniunea Europeană.

„Încrederea pe care mi-au acordat-o colegii din Comitetul Regiunilor, prin desemnarea mea pentru această demnitate, mă onorează, pentru că vorbim despre una dintre instituțiile cele mai importante din spațiul comunitar și, deopotrivă, despre un for care dă greutate vocii administrației locale și regionale și o face să conteze cu adevărat în adoptarea deciziilor majore la nivelul Uniunii Europene.

Din acest punct de vedere, este și o mare responsabilitate, deoarece Comisia Europeană, Consiliul UE, dar şi Parlamentul ne consultă de fiecare dată când sunt luate hotărâri care vizează autoritățile locale și care își produc efectele în sectoare-cheie, precum educația, sănătatea sau piața muncii.

Este și un mod în care pot susține, cu sprijinul colegilor din CoR, interesele comunităților locale din România la acest nivel și pot promova viziunea noastră despre dezvoltare durabilă, construită pe pilonii bunei guvernanțe, care să acționeze în spiritul asigurării coeziunii teritoriale și al atenuării decalajelor între regiunile Uniunii Europene.

Pentru Comitetul Regiunilor, 2015 reprezintă și momentul unui nou început, în care sunt redefinite obiectivele strategice ale acestei instituții, urmărindu-se consolidarea rolului său în parcursul legislativ comunitar, în acord cu prioritățile deja enunțate de Comisia Europeană. Prin activitatea sa, CoR își propune să garanteze o mai bună coordonare între politicile UE pentru diferitele sectoare și palierele de autoritate, fie că ne referim la cea centrală, regională sau locală, precum și să asigure în procesul decizional informații relevante privind efectele la nivel teritorial.

În lumina acestor noi orientări conturate la început de mandat, în cadrul ședinței Biroului CoR desfășurate cu această ocazie s-a procedat și la o reașezare a competențelor comisiilor specializate ale Comitetului Regiunilor, sens în care am fost desemnat să activez în două dintre aceste structuri – cea pentru Politică Economică și cea pentru Resurse Naturale. Sunt două comisii cu o importanță aparte, ținând cont că printre domeniile lor de acțiune se numără dezvoltarea rurală și Politica Agricolă Comună, sănătatea publică, politica privind IMM-urile, piața internă, dar și cea din domeniul concurenței“, a declarat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, este membru al Comitetului Regiunilor din 20 noiembrie 2008 și a condus delegația României la CoR începând din 17 septembrie 2012.

În cadrul sesiunii plenare constitutive de la Bruxelles, a fost aleasă noua structură de conducere a CoR, mandatul de președinte revenindu-i lui Markku Markkula, reprezentantul Consiliului Local al orașului finlandez Espoo, în timp ce noul prim-vicepreședinte este Karl-Heinz Lambertz, președintele Parlamentului Comunității Germanofone din Belgia.

Comitetul Regiunilor este structura reprezentativă a autorităților locale și regionale din Uniunea Europeană, fiind format din 350 de membri, provenind din toate cele 28 de state ale UE.

BIROUL DE PRESĂ