Poliţiştii de frontieră, la datorie în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale

65

Ne aflăm în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, iar în aceste zile ne aşteptăm la o creştere semnificativă a valorilor de trafic în punctele de trecere a frontierei, în mod special la graniţa cu Ungaria, ca urmare a faptului că mulţi cetăţeni români aflaţi în state ale Uniunii Europene, revin în ţară de sărbători.

La nivelul Poliției de Frontieră Române au fost dispuse măsuri pentru întărirea dispozitivului de supraveghere şi control la frontiera de stat, iar polițiștii de frontieră acționează alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţă publică în zona de competenţă.

În această perioadă, atât în punctele de trecere a frontierei, cât şi în zona de frontieră – 30 km interior de la linia de frontierăpeste 3.800 de poliţişti de frontieră desfăşoară zilnic, la nivelul întregii ţări, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat, precum şi pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere.

Dacă situaţia o impune, vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de intrare în ţară, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei. De asemenea, pentru operativitate, poliţiştii de frontieră au în dotare staţii mobile de control care pot fi folosite în punctele de trecere a frontierei cu trafic crescut.

În vederea fluidizării traficului la granițele României, reprezentanţii Poliției de Frontieră Române menţin permanent legătura cu autorităţile de frontieră din statele vecine, alături de care se efectuează controlul de frontieră, în vederea dispunerii unor măsuri comune.

Astfel, în această săptămână, inspectorul general al PFR a avut o întâlnire cu şeful Poliţiei Naţionale din Ungaria în cadrul căreia s-au purtat discuţii cu privire la desfăşurarea traficului prin cele 12 puncte de trecere a frontierei deschise traficului internaţional la graniţa româno-ungară şi asigurarea forţelor necesare pentru derularea cu operativitate a activităţilor de control, inclusiv în contextul Sărbătorilor Pascale.

Un alt aspect de interes pentru acest sfârșit de săptămână, când se sărbătoreşte Paștele Catolic, este reprezentat de faptul că pe teritoriul Ungariei, circulaţia autovehiculelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone este oprită. Astfel, autorităţile de frontieră din Ungaria au comunicat că circulaţia acestui tip de vehicule este restricţionată, după următorul program:

Intervalul orar (ora României) Trafic autovehicule cu o capacitate mai mare de 7,5 tone
07.04.2023, intervalul orar 07.00 – ora 23.00 Restricţionat
07.04.2023, ora 23.00 – 09.04.2023, ora 07.00 Se circulă
09.04.2023, intervalul orar 07.00 – ora 23.00 Restricţionat
09.04.2023, ora 23.00 – 10.04.2023, ora 07.00 Se circulă
10.04.2023, intervalul orar 07.00 – ora 23.00 Restricţionat
10.04.2023, începând cu ora 23.00 Se circulă

În intervalele vizate de restricţii şoferii automarfarelor au obligaţia să staţioneze în parcările special amenajate, până la reluarea circulației pe drumurile publice din ţara vecină.

În perioada respectivă, traficul de călători şi autoturisme prin punctele de trecere a frontierei se va desfăşura în condiţii normale.

În continuare, recomandăm cetăţenilor români şi străini care trebuie să tranziteze frontiera națională în această perioadă să folosească toate punctele de frontieră deschise în regim internaţional și să consulte aplicaţia Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a Poliției de Frontieră – www.politiadefrontiera.ro.

Reamintim că la graniţa cu Ungaria sunt deschise 12 puncte de trecere  în regim internaţional după cum urmează:

  • pe raza județului Arad: P.T.F. Nădlac, P.T.F. Nădlac II, P.T.F. Turnu și P.T.F. Vărşand,
  • pe raza județului Bihor: P.T.F. Salonta, P.T.F. Borș, P.T.F. Borș II, P.T.F. Valea lui Mihai și P.T.F. Săcuieni,
  • pe raza județului Satu Mare: P.T.F. Petea și P.T.F. Urziceni,
  • pe raza județului Timiș: P.T.F. Cenad.

De asemenea, reamintim că la graniţa cu Ungaria, în zilele de sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 10.00-18.00 (ora României), sunt operaţionale 10 puncte de trecere ocazionale, pe raza judeţelor Satu Mare, Bihor şi Arad. Punctele de frontieră sunt destinate traficului de persoane și autovehicule de până la 3,5 tone și sunt utilizate preponderent de către cetăţenii români și maghiari din localităţile de frontieră.

Date statistice în perioada Sărbătorilor Pascale 2022

În săptămână premergătoare sărbătorilor Pascale din anul 2022, 16-22 aprilie 2022, au trecut frontiera aproximativ 1,21 milioane persoane, atât pe intrare, cât şi pe ieşire, din care aproximativ 930.000 cetăţeni UE şi 280.000 cetăţeni non UE şi peste 300.000 mijloace de transpor