Poftă şi voie bună cu ”Dolju-n bucate de la Bârca”

400

bucate de la barcaCentrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj organizează, sâmbătă, 28 martie 2015, ora 12:00, un fragment de viaţă tradiţională, la Casa de Cultură “Adrian Păunescu” din comuna Bârca, în cadrul evenimentului Dolju-n bucate de la Bârca, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Bârca şi Primăria şi Consiliul Local Giurgiţa.

Vom descoperi o secvenţă din Doljul tradiţional, prin expoziţia foto “La vatra cu bucate ca-n poveşti”, proiecţie de film (realizat cu sprijinul Alto Media), prin joc şi cântec popular cu ansamblurile folclorice “Alunelul” din Pieleşti (coord.: Marga Chiurtu) şi “Rapsozii Desnăţuiului” de la Giurgiţa (coord.: Mihaela Tomescu) şi degustare de bucate specifice comunei Bârca, pregătite după reţete moştenite din bătrâni (pâinea minţită, raci umpluţi, salată de vinete cu puţin usturoi şi ţelină, murături, turtă coaptă, gogoşi şi multe alte bucate de-ţi lasă gura apă).

Ediţia pilot a proiectului “Dolju-n bucate” a fost prezentată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj la 21 noiembrie 2014. Startul a fost luat atunci alături de Primăria oraşului Dăbuleni care ne-a poftit la şezătoarea pe care am adus-o în context urban prin film, fotografii, bucate tradiţionale. Oaspeţi au fost prietenii de la Bârca pentru a vedea ce presupune proiectul şi cum se pot alătura lui. Au venit şi cu bucate, aşa cum s-a întâmplat şi la vernisajul Expoziţiei “Straie populare în miniatură”, marca Mihaela Tomescu de la Giurgiţa, din Galeriile “Cromatic”. Acum a venit vremea să-i vedem la ei acasă.

Dolju-n bucate este o călătorie prin viaţa satului tradiţional doljean, ilustrată prin diversitate culinară şi poveştile protagoniştilor care refac tabloul reunirii familiei ţăranului autentic în jurul mesei, la care  fiecare îşi spune bucuriile sau necazurile.

Vă poftim cu drag la masa Doljului în bucate de la Bârca, sâmbătă, 28 martie, la orele prânzului!