Picioare umflate: cauze, tratament, metode de preventie

211

Picioarele umflate, cunoscute și sub denumirea de edem periferic, pot avea mai multe cauze și pot fi un simptom al unor probleme de sănătate subiacente. Iată câteva dintre cauzele comune ale picioarelor umflate, tratamentele disponibile și metodele de prevenire:

Cauzele picioarelor umflate:

 1. Retenția de lichide: Acesta este un factor comun care poate determina umflarea picioarelor. Poate fi cauzată de o serie de condiții, precum insuficiența cardiacă congestivă, afecțiuni renale, afecțiuni hepatice, tulburări ale venelor, precum și de anumite medicamente.
 2. Leziuni și traumatisme: Picioarele pot deveni umflate ca urmare a vânătăilor, entorselor, fracturilor sau a altor leziuni ale sistemului musculoscheletal.
 3. Problemele circulatorii: Tulburările circulatorii, precum boala venoasă cronică sau tromboza venoasă profundă, pot provoca acumularea de lichid în picioare și umflarea acestora.
 4. Infecții: Infecțiile, cum ar fi celulita sau infecțiile tractului urinar, pot cauza, de asemenea, umflarea picioarelor.

Tratamentul picioarelor umflate:

 1. Ridicarea picioarelor: În cazul umflării picioarelor, este recomandat să vă așezați și să vă ridicați picioarele la nivelul inimii sau să le sprijiniți pe o pernă pentru a ajuta la drenarea lichidului acumulat.
 2. Compresia: Utilizarea ciorapilor compresivi poate ajuta la reducerea umflăturii și la îmbunătățirea circulației sanguine în picioare.
 3. Dieta echilibrată și controlul sării: O dietă bogată în nutrienți și săracă în sare poate ajuta la menținerea unui echilibru adecvat al lichidelor în corp.
 4. Exerciții fizice regulate: Activitatea fizică moderată, cum ar fi mersul pe jos sau înotul, poate contribui la menținerea unei circulații sănătoase și la reducerea umflării picioarelor.
 5. Tratamentul cauzei subiacente: Dacă picioarele umflate sunt rezultatul unei afecțiuni subiacente, este important să se trateze această afecțiune pentru a ameliora umflarea.

Metode de prevenire a picioarelor umflate:

 1. Menținerea unui stil de viață activ: Exercițiile regulate și mișcarea pot ajuta la menținerea unei circulații adecvate și pot reduce riscul de umflare a picioarelor.
 2. Controlul greutății corporale: Menținerea unei greutăți corporale sănătoase poate ajuta la reducerea presiunii asupra sistemului circulator.
 3. Evitarea expunerii prelungite la căldură: Stai departe de sursele de căldură excesivă, cum ar fi băile fierbinți sau expunerea prelungită la soare, deoarece acestea pot agrava umflarea.
 4. Limitarea consumului de sare: Consumul excesiv de sare poate contribui la retenția de lichide în corp, ceea ce poate duce la umflarea picioarelor. Este recomandat să se limiteze aportul de sare în dietă.
 5. Purtarea de încălțăminte confortabilă: Încălțămintea strâmtă sau incomodă poate împiedica o circulație adecvată și poate favoriza umflarea picioarelor. Optați pentru încălțăminte care oferă confort și susținere adecvată.

Este important să consultați un medic dacă aveți picioare umflate persistente sau dacă acestea sunt însoțite de alte simptome alarmante. Un profesionist medical vă poate ajuta să identificați cauza subiacentă și să vă recomande un plan de tratament adecvat.