Percheziţii în mai multe judeţe din vestul ţării pentru probarea unor infracţiuni de trafic de migranţi

77

La data de 22.01.2024, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, împreună cu polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad, la delegarea şi sub coordonarea procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Arad, efectuează 35 de percheziții domiciliare în județele Arad, Bihor, Brăila, Dolj și Vrancea, într-o cauză privind săvârșirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de migranţi.

De asemenea, sunt puse în executare 43 de mandate de aducere.

Din cercetările efectuate a reieșit că, în perioada martie 2023-ianuarie 2024, 30 de suspecți, cetățeni români și străini, provenind din Siria, Afganistan, Bangladesh, Filipine, Nepal, Egipt, Turcia, Belarus, ltalia și Austria, au inițiat și  constituit un grup infracțional organizat, având ca scop traficul de migranți.

Aceștia au fost racolați, în principal, din  București și Timișoara, din rândul celor care dețin permise de ședere/vize de muncă, fiind adăpostiți în municipiile Timișoara, Arad și Oradea, până în momentul în care era organizată trecerea, în mod ilegal, peste frontiera de stat a României, cu destinația finală Europa de Vest.

Pe parcursul administrării probatoriului, au fost depistate mai multe transporturi ilegale de migranți.

Acțiunea este realizată cu sprijinul polițiștilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Timișoara și Craiova, serviciilor de combatere a criminalității organizate Brăila, Vrancea, Sibiu, cel al polițiștilor din cadrul inspectoratelor de poliție județene Arad și Sibiu și jandarmilor din cadrul inspectoratelor de jandarmi județene Arad și Bihor, precum și Grupării Mobile de Jandarmi ,,Glad Voievod” Timișoara.

Suportul de specialitate este asigurat de către  Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. și Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliția Română.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.