Percheziții DIICOT în 5 județe și București într-un dosar de înșelăciune și spălare de bani

194

La data de 15.02.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu polițiști din cadrul B.C.C.O. Bucureşti – SCFTSB au pus în aplicare 15 mandate de percheziție domiciliară pe raza municipiului București și a judeţelor Buzău, Mehedinți, Vâlcea și Ialomița, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, transmiterea fictivă a părţilor sociale deţinute într-o societate comercială, în scopul săvârşirii unei infracţiuni și spălare de bani.

În cauză s-a reținut că, începând cu anul 2021, a fost constituit un grup infracțional organizat specializat în comiterea infracțiunii de înșelăciune (în special în dauna unităților bancare).
Mecanismul infracţional a constat în parcurgerea următoarelor etape:
–              identificarea unor cetăţeni de condiţie modestă  care să accepte să figureze asociați/administratori în cadrul persoanelor juridice controlate de membrii grupului infracțional, prin preluarea scriptică a părților sociale ale acestor societăți;
–              determinarea persoanelor fizice astfel identificate să solicite unităților bancare acordarea de credite/finanțări (în vederea finanțării capitalului de lucru)  pentru persoanele juridice pe care le administrau în drept, prin folosirea de mijloace frauduloase – înscrisuri false/plăsmuite;
–              efectuarea demersurilor necesare în vederea negocierii și obținerii finanțărilor;
–              însoțirea la unitățile bancare a persoanelor care figurau în calitate de administratori statutari ai persoanelor juridice care solicitau creditele în vederea depunerii înscrisurilor necesare;
–              pretinderea calității de administrator la unele dintre persoanele juridice utilizate în activitatea infracțională;
–              medierea/păstrarea legăturii cu funcționarii bancari în vederea înregistrării/completării/aprobării cererilor de creditare;
Membrii grupului infracțional au indus în eroare/au încercat inducerea în eroare, prin prezentarea ca adevărate a unor fapte mincinoase și prin utilizarea de înscrisuri false/plăsmuite, mai multe instituţii bancare și alte persoane juridice. Activitățile au fost desfășurate în vederea obținerii finanțărilor (pretins necesare pentru finanțarea capitalului de lucru și activității curente etc.) și încheierii unor contracte de achiziție bunuri/prestări servicii.
În această modalitate, membrii grupului infracțional organizat au obținut suma totală de 3,1 milioane de lei, parte din activitățile infracționale rămânând în faza tentativei.
După obținerea creditelor, sumele de bani au fost transferate în contul altor persoane juridice diferite de societatea căreia îi era acordat creditul, pentru a crea aparența unor relații comerciale între societăți și a justifica o activitate comercială aparent licită și pentru a facilita însușirea acestor sume de bani de către membrii grupului infracțional. Sumele de bani au fost ulterior transferate în conturile personale și apoi retrase de la ATM, fiind utilizate în interes personal (alimentare cont de utilizator platforma de pariuri online, achiziții de bunuri) și pentru a facilita săvârșirea altor infracțiuni de înșelăciune (au fost efectuate plăți parțiale/avansuri aferente unor contracte încheiate cu diverse persoane juridice, care au fost la rândul lor induse în eroare).
Cu ocazia perchezițiilor domiciliare au fost identificate și ridicate numeroase înscrisuri cu valoare probatorie, mai multe ștampile ale unor societăți comerciale folosite în activitatea infracționala, 14 telefoane mobile, 2 laptopuri, 6 spatii de stocare a datelor, mai multe carduri bancare. În plus, au fost ridicate în vederea indisponibilizării 3 autoturisme de lux.
La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 12 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.
Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul B.C.C.O.B.-SCTP, B.C.C.O.B.-S.C.C.I., S.C.C.O. Ilfov, S.C.C.O. Ialomița, B.C.C.O. Craiova, S.C.C.O. Mehedinți, S.C.C.O. Buzău și S.C.C.O. Vâlcea.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T. și Direcția Operațiuni Speciale.
La acțiune au participat și forțe din cadrul Jandarmeriei Române.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

 

Toate drepturile rezervate © 2019 – 2023 DIICOT