PER Dolj protestează împotriva tăierilor ilegale ale pădurilor din Romania

360

bannerSâmbătă, 9 mai 2015, ora 16.00, în toate municipiile din țară, Partidul Ecologist Român, societatea civilă și ONG-uri de profil vor protesta împotriva tăierilor ilegale ale pădurilor din Romania. Mii de oameni vor ieși în stradă să ia atitudine  față de distrugerea comorii ecologice a românilor.

În municipiul Craiova, protestul se va desfăsura pe Esplanada Parcului Tineretului conform autorizației obținute de către Partidul Ecologist Român, Filiala Dolj, aprobată de autoritățile locale.

Deşi au rolul de a monitoriza şi gestiona intervenţiile forestiere, autorităţile române asistă pasive la fenomenul despăduririlor. Mai aranjează situaţia din cifre, ca să nu bată prea tare la ochi, iar în rest fură ca-n codru, cot la cot cu cu firme precum Schweighofer Holzindustrie. Aşa se explică şi lipsa de reacţie în faţa ilegalităţilor şi jafului pe care le face compania austriacă.

”Pentru că nu putem fi complici la masacrarea pădurilor din România, noi, Partidul Ecologist Român, cerem de urgenţă demararea unei anchete penale în cazul firmei Schweighofer Holzindustrie, precum şi tragerea la răspundere a reprezentanţilor instituţiilor care se ocupă de gestionarea pădurilor-Ministerul Mediului şi regiile din subordine: Romsilva, Inspectoratele Teritoriale pentru Regim Silvic și Vânătoare, ICAS, Agenția Naţională pentru Protecția Mediului, Garda Națională de Mediu. De asemenea, solicităm suspendarea exportului de buştean pe 20 de ani.

În felul acesta, nu numai că s-ar reduce exploatările ilegale, dar cel mai probabil că s-ar crea premisele pentru prelucrarea de produse finite. Este ruşinos ca România să exporte lemn brut şi, în acelaşi timp, să importe PAL, hârtie sau creioane. Ce-i drept, asta spune multe despre „minţile luminate” care ne-au condus până acum şi care nu s-au gândit nicio clipă la dezvoltarea ţării, ci doar la propria lor prosperitate.

În paralel, pentru a repara măcar în parte dezastrul produs în ultimii ani, propunem stabilirea unei cote obligatorii de 40%, ca procent de existenţă standard a pădurilor din România (media europeană este de 30%, în secolul XIX pădurile din România, atingeau un procent de 80%) şi declanşarea unei campanii naţionale de împădurire în vederea atingerii procentului de 40%.

         În Dolj situația nu este una gravă, instituțiile abilitate ale statului reușind să țină în mână situația, dar ne alăturăm demersului colegilor noștri și sperăm că în viitor în județul nostru nu vor mai exista cazuri de defrișări așa cum s-a întâmplat în unele localități. Acțiunea noastră are ca loc de desfășurare esplanada Parcului Tineretului și nici unde altundeva. Îi așteptăm pe doljenii interesați de soarta mediului înconjurător să ni se alăture la acest protest pașnic și de normalitate”, a declarat președintele PER Dolj, Ninel Cercel.

Biroul de presă