Pensionarii cu mai puțin de 6 ani grupa I vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare

359

pensionariVești bune pentru pensionari ! Senatul a adoptat miercuri, 25 februarie, propunerea legislativă pentru modificarea și completarea articolelor 55 și 158 din Legea nr. 263/ 2010 privind sistemul unitar de pensii publice astfel încât, de reducerea vârstei standard de pensionare să beneficieze și persoanele care au desfășurat activități în grupa I de muncă pe o perioadă mai mică de 6 ani.

Propunerea legislativă a fost inițiată de mai mulți senatori PSD și UNPR.

Potrivit expunerii de motive, prin intrarea în vigoare a Legii nr. 380/ 2013 pentru modificarea și completarea Legii nr.263/ 2010 privind sistemul unitar de pensii publice s-a reglementat încadrarea în condiții speciale a activităților desfășurate, anterior datei de 1 ianuarie 2001, în grupa I de muncă, ceea ce a condus la reducerea corespunzătoare a vârstei standard de pensionare, dar numai pentru persoanele care au lucrat în aceste condiții cel puțin 6 ani.

Tot miercuri, Senatul a adoptat o propunere legislativă inițiată de senatorul PSD Liviu Pop, pentru completarea art. 170 din Legea nr. 263/ 2010 cu un nou alineat astfel încât, de indicele de corecție să beneficieze la data transformării pensiei în pensie pentru limită de vârstă și persoanele care s-au înscris la pensie de invaliditate anterior intrării în vigoarea legii.

Propunerea legislativă a fost adoptată cu 109 voturi ‘pentru’ și unul ‘împotrivă’.

Conform expunerii de motive, prin intrarea în vigoare a art. 170 din Legea nr.263/ 2010 privind sistemul unitar de pensii publice s-a reglementat acordarea indicelui de corecție pentru persoanele înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a legii, aplicându-se un indice de corecție calculat că raport între 43,3% din câștigul salarial brut realizat și valoarea unui punct de pensie la data înscrierii la pensie, actualizată cu rata medie anuală a inflației pe anul 2011. În alin. (3) al art. 170 se prevede că indicele de corecție se aplică o singură dată, la înscrierea inițială la pensie.

Biroul de presă al PSD