Patru persoane, arestate pentru trafic de droguri de mare risc şi constituire de grup infracţional organizat

91

La data de 31.10.2023 procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au dispus  reținerea a 4 inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat,  efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive,în formă continuată și trafic  de droguri de mare risc, în formă continuată.

Din cercetările efectuate a rezultat că în perioada februarie – octombrie 2023, cinci inculpați, membri ai grupului infracțional organizat, au deținut și comercializat, în mod repetat (peste 400 acte materiale), cantități de noi substanțe cu efect psihoactiv (ADB-BUTINACA, 5F-MDMB-PINACA), precum și droguri de mare risc (MDMB-4en-PINACA), pentru suma de 10 lei pentru o doză.
Astfel, la aceeași dată, unul dintre inculpați a fost prins în flagrant, în timp ce deținea, în vederea comercializării, 40 de pachețele conținând substanțe psihoactive noi.
Ulterior, au fost puse în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară, pe raza județului Dolj,  fiind descoperite  și ridicate peste 200 pachețele cu fragmente vegetale (substanțe psihoactive noi), mai multe cântare electronice, 14 telefoane mobile, o tabletă electronică,  sumele de 2.000 de euro, 150 dolari, 200 lire sterline şi 8.021 de lei, precum și alte mijloace de probă.
În cursul zilei de 01.11.2023, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Dolj, cu propunerea de arestare preventivă a  inculpaților, pentru o perioadă de 30 de zile. Cu privire la cel de al cincilea inculpat, având în vedere că se sustrage urmăririi penale,  a fost solicitată arestarea preventivă în lipsă.
Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul a jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Craiova.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.