Păpușarii din spatele DNA și CSM vor să schimbe regulile în timpul jocului

442

DNA-CSMProfitând de de valul creat după alegerile prezidențiale, instituțiile de forță din România doresc să își consolideze poziția. DNA și CSM vin cu cereri directe către Parlamentul României, știind că nu le va fi ușor parlamentarilor să le refuze.

Cele două instituții nu își doresc sub nici o formă să revină la normalitate și să aplice regulile existente ale jocului, ci vor să ducă la extrem situația de excepție. Mai exact fac eforturi susținute ca arestul preventiv să devină o regulă normală.

Conform Codului de procedură penală din prezent la  art. 148 sunt prevăzute următoarele  conditii și cazuri în care se dispune arestarea inculpatului:

”(1)Măsura  arestării  preventive  a  inculpatului  poate  fi  luată  dacă  sunt  întrunite condițiile prevăzute în art. 143 și există vreunul dintre următoarele cazuri:
a) inculpatul a fugit ori s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la urmărire sau de la judecată, ori există date că va încerca să fugă sau să se sustragă în orice mod de la urmărirea penală, de la judecată ori de la executarea pedepsei;

a1) inculpatul a  încălcat, cu rea-credință, măsura obligării de a nu părăsi localitatea sau țara ori obligațiile care îi revin pe duata acestor mîsuri;

b)există  date  că  inculpatul  încearcă  să  zădărnicească  în  mod  direct  sau indirect   aflarea  adevărului  prin  influențarea  unei  părți,  a  unui  martor  sau  expert  ori  prin distrugerea, alterarea sau sustragerea mijloacelor materiale de probă;

c) există date că inculpatul pregătește săvârșirea unei noi infracțiuni;

d) inculpatul a săvârșit cu intenție o nouă infracțiune;

e)există  date  că  inculpatul  exercită  presiuni  asupra  persoanei  vătămate  sau  că încearcă o înțelegere frauduloasă cu aceasta;

f) inculpatul a săvârșit o infracțiune pentru care legea prevede pedeapsa detențiunii pe viață sau pedeapsa închisorii mai mare de 4 ani  și există probe că lăsarea sa în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică.

(2) În cazurile prevăzute în alin. 1 lit. a)-e), măsura arestării preventive a inculpatului poate fi luată numai dacă pedeapsa prevăzută de lege este detențiunea pe viață sau închisoarea mai mare de 4 ani”.

Aceste reguli nu mai sunt de ajuns pentru păpușarii din spatele DNA și CSM și vor să le schimbe în timpul jocului. Vor mai mult. O putere mai mare pentru procurori, care, deși au statut de magistrați, nu pot fi altceva decât niște avocați ai statului. Așa este peste tot în lume.

Cei care se bucură astăzi și văd din aceste cereri un pas către o justiție mai bună trebuie să înțeleagă că o astfel de regulă se va aplica pentru toți, nu doar parlamentarilor, și oricând un procuror poate să-i aresteze preventiv pentru o faptă care nu presupune o astfel de măsură.

Cea mai eficientă justiție se face în sala de judecată. Restul, așa cum am mai spus, este circ și, evident, abuz de putere!