Palatul Culturii „Teodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin, sărbătorește 98 de ani de existență

0
48
O viață ce a cuprins, de-a lungul timpului, alte sute de trăiri pe scena Teatrului Severinean, dar și emoții care s-au așezat la picioarele Thaliei și i-au slujit cu pasiune.
Astăzi, de Zilele Palatului Culturii Teodor Costescu pasiunea și munca s-au împletit cu emoțiile. Premianții, cei mai mulți luați prin surprindere de premiile primite, au lăcrimat și au depănat, în fața unui public impresionat, amintiri ale începutului pe scena teatrului severinean, care le-au marcat existența și întreaga operă. Anul acesta se implinesc 98 de ani de când Cladirea Teatrului a fost dată în folosință! De atunci și până în prezent, Teatrul Severinean reprezintă emblema orașului nostru!
Prin manifestarile subsumate Zilelor Palatului Culturii, ne dorim să prezentăm tuturor, personalități severinene,care au iubit scena și care au rămas în istoria teatrului de la începuturi, adica de la Teatrul Popular Severinean până azi, când ne numim Palatul Culturii Teodor Costescu Drobeta Turnu Severin, demonstrând faptul că domeniul culturii este privilegiul libertații de exprimare, o sursă a progresului uman!
Invitat la Drobeta Turnu Severin a fost și regizorul Emil Boroghină, fost director al Teatrului National Marin Sorescu din Craiova, Director al Festivalului Internațional de Teatru “ William Shakespeare”-Craiova! Emil Boroghină a coloborat încă din 1966 cu Teatrul Severinean, iar dupa anul 2016, piesa “ Steaua fără nume”de Mihail Sebastian, a fost pusă în scenă la Drobeta Turnu Severin în regia domniei sale! Este anul in care am instituit premii care poarte numele marilor personalități severinene care au scris istorie în Teatrul Severinean! Premiile au fost înmânate de către domnul Primar al Municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu, precum și de către domnul viceprimar Daniel Carjan!
În cadrul Galei Premiilor Palatului Culturii a fost lansat volumul “ Teatrul Severinean” – autor Dan Șalapa, monografie editată cu sprijinul Palatului Culturii Teodor Costescu. Vă prezentăm mai jos lista premiilor, ediția 2022.
Premiul Nicolae Bălțățeanu a fost acordat actriței și profesoarei universitare, Valeria Sitaru.
Premiul Teodor Costescu a fost acordat actrițelor Ștefanei Samfira și Liviei Taloi.
Premiul Costache Serghie a fost acordat actorului și regizorului Emil Boroghină.
Premiul Camelia DaRini a fost acordat actriței Irina Drăghiea
Premiul Ștefan Bădescu a fost acordat actorului Robert Poiană.
Premiul Coriolan Buracu a fost acordat, post mortem, fostului director al Palatului Culturii teodor Costescu, Sorin Vidan.
Premiul Aurel Nicolaciuc a fost acordat actorului Dan Șalapa, autorul monografiei Teatrului Popular Severinean și Grupului Umoristic ”Cavalerii Râsului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.