OFICIAL. Candidații PSD Dolj la CJ Dolj și Primăria Craiova

814

Comunicat de presă

Întrunit marți, 4 august 2020, Comitetul Executiv Județean al PSD Dolj a definitivat lista candidaților atât la nivel județean, cât și la nivelul Municipiului Craiova.

În conferința de presă, președintele PSD Dolj, Claudiu Manda a prezentat candidatul pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Dolj, în persoana lui Cosmin Vasile, vicepreședinte al CJ Dolj, și candidatul pentru Primăria Municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu.

Declarații

Ion Prioteasa:

Sunt onorat să vă transmit un mesaj. Se împlinesc mai bine de 16 ani de când sunt în fruntea județului Dolj, ca președinte al Consiliului Județean. În această perioadă am fost onorat să reprezint județul, să vă reprezint pe dumneavoastră, să reprezint cetățenii județului Dolj, să-i reprezint pe colegii mei de la partid în toate împrejurările, în țară și în străinătate. Consiliul Județean Dolj a devenit o instituție foarte respectată.

Astăzi suntem într-un moment în care, moment ales strategic împreună cu conducerea partidului, să vă spunem că pentru mandatul următor de patru ani, PSD a hotărât să avem un candidat nou, să existe o schimbare, în persoana vicepreședintelui CJ Dolj, domnul Cosmin Vasile. De 16 ani este consilier județean, de peste șase ani este vicepreședinte la CJ Dolj, a participat la toate proiectele pe care le-a avut Consiliul Județean,de-a lungul timpului a ocupat funcții importante fie în domeniul sănătății, fie în domeniul culturii, protecției sociale sau la Primăria Craiovei. Tocmai din acest motiv credem că este persoana cea mai potrivită să poată să ducă aceste proiecte mai departe și să reprezinte în continuare PSD și Consiliul Județean. Sunt sigur că întreaga conducere a PSD este alături de Cosmin Vasile, este alături de noi. Această hotărâre a fost propunerea mea pe care i-am făcut-o președintelui partidului, domnului Claudiu Manda, de mai bine de șase luni, și consider că este momentul cel mai prielnic în care avem peste 80 de primari să poată să fie ales un nou președinte de consiliu județean care să poată să implementeze proiectele care au depășit stadiul de licitație și peste patru ani să nu ne punem problema cu cine iese PSD la alegeripentru funcția de președinte al Consiliului Județean și bineînțeles să ne gândim că tot domnia sa va putea face acest lucru mai departe. PSD are rezerve destule, are oameni de bază care să poată să conducă, iar eu mă simt mândru că am contribuit la câteva sute de proiecte, câteva sute de milioane de euro care au ajuns în județul Dolj în câteva domenii strategice cum ar fi infrastructura, infrastructura aeroportuară, în domeniul culturii sau al sănătății. Sunt lucruri care vor rămâne, sunt lucruri pe care nu le-am făcut singur, le-am făcut împreună cu colegii mei și în felul acesta am scos în evidență, inclusiv partidul din care fac parte și pe care l-am slujit cu credință. În acest moment de final, mă înclin în fața cetățenilor din cele 111 localități, în fața primarilor, în fața viceprimarilor. Profesioniștilor din Consiliul Județean, în fața directorilor instituțiilor din subordine și le mulțumesc din tot sufletul pentru că au fost alături de noi și am făcut o echipă foarte puternică în așa fel încât am reușit să mișcăm o parte din lucrurile din județul Dolj. Le mulțumesc și mă îndrept către un teritoriu nostru, către Parlamentul României, către camera superioară, Senatul României unde voi fi onorat șă reprezint județul Dolj și să fac parte din aleșii neamului.

Cosmin Vasile:

„Sunt onorat de propunerea colegilor mei, de votul lor de încredere. Domnule președinte, Prioteasa, vă mulțumesc pentru cuvintele frumoase spuse despre mine. Vreau să vă mulțumesc pentru cei 16 ani petrecuți alături de dumneavoastră și în care am învățat foarte multe. Este o onoare pentru mine să fiu alături de Ion Prioteasa, cel care a implementat un adevărat stil de a face administrație și consider că să încerci să îi calci pe urme este o adevărată provocare. Părerea mea că este foarte greu de depășit ca președinte de consiliu județean dar  mi-am propus să-l egalez.

Despre mine, vă pot spune că am 42 de ani, sunt căsătorit și am un copil. Am absolvit Colegiul Frații Buzești, Facultatea de Drept și Facultatea de Științe Politice. Sunt de 23 de ani membru PSD și în 2004 deveneam cel mai tânăr consilier județean al Partidului Social Democrat. Acum, după 16 ani, sunt consilierul județean al partidului cu cele mai multe mandate în Consiliul Județean. Cariera profesională am îndreptat-o către două direcții, administrație publică și fonduri europene. Din postura de angajat al Aeroportului din Craiova sau din cea de director executiv al Asociației Zona Metropolitană Craiova, fondurile europene au fost principala mea preocupare și atribuție iar ca vicepreședinte al CJ Dolj m-am ocupat de partea de investiții, partea tehnică și urbanism. De altfel, rețeta implementată de Ion Prioteasa, o avem și pe viitor ca rețetă de bază – numărul 1 ca atragere de fonduri europene și o administrație aproape de cetățean. Vom fi în continuare numărul 1 în atragerea de fonduri europene, infrastructură și în ceea ce privește proiecte de sănătate, cultură sau educație. Dar vom aborda și domenii noi, parcul de transfer tehnologic, hub-uri IT, zone de terminal intermodal, zone de logistică.

Parte de apropiere a administrației de cetățean deja o avem în lucru. Ne dorim ca fiecare locuitor, indiferent de localitatea în care se află, indiferent că locuiește în cel mai îndepărtat sat de Craiova sau se află în diaspora, să poată să acces la orice document și la orice act administrativ pe care-l poate primi din țară.

Mulțumesc domnului președinte Claudiu Manda, mulțumesc doamnei primar Lia Olguța Vasilescu, le mulțumesc celor peste 80 de primari, celor câteva mii de membri PSD. Pentru că intrăm într-o competiție în care având un spate un asemenea număr de membri și o asemenea echipă, eu unul sunt optimist pentru un rezultat cât mai bun.

Sper ca pe 27 septembrie să obținem aceleași rezultate bune pentru PSD Dolj”

Mihail Genoiu:

Voi fi alături de Lia Olguța Vasilescu în tot ce va face de aici încolo. Sunt persoana care pun umărul la orice şi apreciez foarte rar când o persoană mi se pare superioară dintr-un anumit punct de vedere. Din punctul meu de vedere, administrativ, am descoperit la doamna Lia Olguţa Vasilescu ce n-am descoperit niciodată până la momentul acela: cel mai curajos om pe care l-am cunoscut eu în viaţă, în sensul constructiv. Eu veneam cu o experienţă – şi recunosc, o am, prin vârstă şi prin mediul în care am lucrat – dar nota de curaj contructiv pe care am regăsit-o la doamna Lia Olguţa Vasilescu, pe care am recunoscut-o ca şef al meu atât din punct de vedere politic, cât şi din punct de vedere administrativ, m-a determinat să fac o echipă cu dânsa şi să fiu alături de dânsa în orice situaţie.

Vă mulţumesc şi nu cred că vom avea niciun fel de surpriză sau de probleme în aceste alegeri locale.

Lia Olguța Vasilescu:

Mulţumesc foarte mult, Mihai. Am colaborat bine cu această echipă în ultimii ani şi sper că voi colabora bine şi în perioada viitoare. În mod sigur, şi ca primar al Craiovei, pentru că, aşa cum aţi văzut şi dumneavoastră probabil, sondajele de opinie sunt foarte clare. Într-adevăr, cu Mihai Genoiu am început să lucrez în urmă cu mulţi ani, în 2013, şi m-am bucurat să constat că, după cea fost ales primar în locul meu, a continuat toate proiectele pe care le aveam în derulare şi iată că, în perioada următoare, de exemplu, vom avea acest minunat stadion de atletism, care este în fază de recepţie, o clădire nouă pentru hematologie, mai multe bulevarde, care sunt fie în stadiul de recepţie, fie au fost recepţionate deja, deci lucruri concrete cu care putem să venim în faţa alegătorilor noştri.

Cu siguranţă, cunoaşteţi deja proiectele mele, multe sunt începute deja în acest mandat, pentru că am ţinut legătura cu domnul primar Mihai Genoiu şi aşa cum probabil ştiţi, Piaţa Veche, care va deveni Fan Zone, are deja studiul de fezabilitate finalizat, Dracula Park-ul, la fel, are studiul de fezabilitate finalizat, contractul de apă-canalizare, aducţiunea Firului II Izvarna, este în procedură de licitaţie finală, chiar în procedură de execuţie pe anumite tronsoane, deci toate lucrurile acestea au mers de la sine şi sunt convinsă că vor merge şi în continuare, pentru că, să nu uităm, actuala administraţie a PSD ne lasă proiecte de peste 100 de milioane, cele mai importante din punctul meu de vedere sunt pe zona de Smart şi de Green City. Sunt contracandidaţi de-ai noştri care abia acum descoperă despre ce este vorba. Noi avem deja proiectele scrise.

Aşa cum ştiţi, în anul 2017 m-am retras din funcţia de primar al Municipiului Craiova, spunându-vă că merg la Bucureşti pentru a mă întoarce cu Drumul Expres Piteşti – Craiova, un drum expres care este în regim de autostradă. Vreau să vă spun că din momentul în care am devenit ministru al Guvernului PSD, nu a fost săptămână de la Dumnezeu să nu mă interesez de acest drum expres. Am luat un studiu de fezabilitate care era din anul 2008, l-am refăcut, l-am introdus în procedură de licitaţie, din păcate a durat neaşteptat de mult în instanţă – peste doi ani de zile – toate  cele patru tronsoane ale drumului expres Piteşti – Craiova au fost contestate, culmea, de o firmă care nici măcar nu a participat la licitaţie, pentru două dintre ele instanţa a spus că este în regulă şi se poate continua cu execuţia propriu-zisă, pentru alte două s-a dispus reluarea licitaţiei – asta vizavi şi de cum se judecă în România când este chestiunea de contracte de achiziţie. Cu certitudine, în momentul în care am plecat de la guvernare, Drumul Expres era o investiţie începută, ştiţi stadiul în care am lăsat-o noi, niciun guvern nu mai poate să întrerupă această investiţie. Din punctul nostru de vedere, poate cel mai important lucru pe care în aşteptam de la Guvernul PSD în mandatul nostru s-a întâmplat.

Cu certitudine, vreau să vă spun acum că, în momentul în care voi fi aleasă primar al Municipiului Craiova, nu voi mai abandona Primăria, pentru că, aşa cum am spus, cel mai important lucru este deja în lucru şi rămâne să continuăm proiectele pe care noi le avem. Le mulţumesc cetăţenilor care sunt în continuare alături de noi, îi văd, îi simt zilnic, când îmi transmit mesaje, când mă văd cu ei în diferite cartiere. Ştiu cum stau în sondajele de opinie, rugămintea mea pentru ei însă este aceea să mă ajute să avem o majoritate în Consiliul Local Craiova, pentru că degeaba am peste 50 la sută în sondajele de opinie, dacă majoritatea în Consiliul Local Craiova nu este de 50 la sută, astfel încât să ne putem duce la îndeplinire toate obiectivele pe care noi le promitem şi pe care, aţi văzut în mandatele trecute, le-am şi realizat, în momentul în care le-am promis. Vă mulţumesc!

Claudiu Manda:

Vă mulţumesc şi eu, vă mulţumesc tuturor! Nu pot să spun neapărat în completare, dar în concluzie, lucrurile stau în felul următor: astăzi validăm candidaturile pentru cele 111 localităţi din judeţul Dolj. La Municipiul Craiova, candidat pentru funcţia de primar, pentru un mandat de 4 ani de zile, va fi Lia Olguţa Vasilescu. La Consiliul Judeţean, va fi Cosmin Vasile. Tot astăzi, voi propune colegilor mei să votăm primele două locuri pe lista de candidaţi pentru Senatul României. De ce de astăzi – pentru că nu aş vrea că începând de azi să se gândească vreun coleg de la Bucureşti sau de aici că ar putea să reprezinte Doljul – sau PSD Dolj – în Senatul României. Primul loc pe listă va fi Dl. Ion Prioteasa, propunerea mea, al doilea loc pe listă va fi domnul Mihai Genoiu, tot propunerea mea pe care o s-o fac colegilor mei. Domnul Genoiu avea şi opţiunea să continue la Camera Deputaţilor, dar prietenia cu dl. Ion Prioteasa l-a „forţat”să-şi continue drumul doar împreună cu domnul Prioteasa, aşa că cei doi senatori pe care o să-i vedem din toamnă în Senatul României sunt cei pe care îi aveţi astăzi în faţa dvs.

În altă ordine de idei, ne propunem să câştigăm preşedinţia Consiliului Judeţean şi n-avem nicio emoţie, ne propunem să luăm peste 50 la sută din voturi la Consiliul Judeţean şi nu avem niciun fel de emoţie, sigur că am vrea să luăm şi peste 50 la sută de mandate, care nu se iau neapărat cu 50 la sută din voturi, dar nu ne punem problema aceasta în privinţa Judeţului Dolj, ne propunem să câştigăm primăria Municipiului Craiova şi nu avem nicio emoţie, ne propunem să câştigăm şi aici 50 la sută din voturi sau din mandate, dar aici într-adevăr dacă vorbim de voturi e mai greu, dacă vorbim de mandate, nu ştim exact care sunt partidele care fac pragul şi cum se ditribuie, însă, dacă vreţi, provocarea noastră este aceasta, de a avea majoritate în Consiliul Local Craiova şi să nu fim în situaţia să negociem cu unii sau cu alţii proiectele, târguieli care s-au făcut de-a lungul timpului. Aşa că oamenii care au încredere în noi şi în proiectele noastre, în afară de candidatul la funcţia de primar, ar trebui să susţină şi echipa cu care candidatul nostru vine.

În perioada imediat următoare, până definitivăm lista sau până vom vota lista de candidaţi pentru Consiliul Local şi Consiliul Judeţean, sunt o serie de personalităţi care au probat în viaţa lor privată, administrativă, politică, business, job, fiecare pe unde au fost, şi cu care ne-am dat mâna şi pe care urmează să-i prezentăm în perioada următoare ca făcând pare din echipa de consilieri locali sau judeţeni, alături de oamenii care deja sunt în PSD şi care deja au experienţă şi care au probat de-a lungul timpului alături de PSD.

Nu aş vrea să intru într-o retorică de modernizare sau de nemodernizare a partidului, dar intru într-o retorică în care spun că e nevoie şi de forţe proaspete, de oameni care să vină din zona societăţii civile, e nevoie de oameni care să vină, câteodată, cu o mentalitate din afară, care să ne mai tragă de mânecă dacă greşim. Totuşi, dacă ne uităm la rezultate şi la credibilitatea pe care o avem nu putem să spunem că am greşit foarte mult în comparaţie cu alte partide sau în comparaţie cu alte judeţe, dar sunt sigur că mai avem de perfecţionat şi cred că acest lucru ne va ajuta. Aşa că staţi pe aproape, pentru că uşor-uşor vă vom prezenta şi oamenii cu care vom merge în faţa alegătorilor la consiliul judeţean, respectiv consiliul local.

Ne propunem, la nivelul judeţului Dolj, să câştige în peste 80 de unităţi administrativ-teritoriale candidaţii noştri. Avem o evaluare şi avem o variantă, să-i spunem pesimistă, în care sunt minim 80. Avem şi o variantă mai optimistă în care cifrele sunt ceva mai mari, dar lucrurile acestea ţin deja de bucătăria internă şi urmează să finalizăm criteriile de performanţă pentru fiecare zonă şi fiecare localitate în parte, dar sunt încrezător că rezultatele vor fi bune.

Profit şi eu de moment să le spun, în primul rând, felicitări tuturor colegilor care sunt primari sau care au făcut administraţie în aceşti patru ani de zile, pentru tot ce au făcut şi ştim că dacă ne aflăm unde ne aflăm în momentul acesta ne aflăm cu eforturile fiecăruia dintre ei, acolo unde a trebuit să-şi desfăşoare activitatea. Mă înclin în faţa lor. Vă spun că sunt extrem de bucuros că avem între organizaţia judeţeană a PSD şi organizaţia municipală o relaţie extraordinară, de colegialitate, de prietenie şi că nu aţi văzut în ultimii ani de zile niciun conflict între noi, nicio ceartă între noi, ceea ce nu se întâmplă în alte partide sau în alte judeţe, ceea ce arată că această modalitate în care fiecare înţelege ce are de făcut şi înţelege că răspundem toţi în faţa cetăţenilor şi nu avem competiţii interne ne-a adus în situaţia în care plecăm la luptă cu şansa întâi şi plecăm la luptă nu să ne punem problema „cine câştigă”, ci ca să ne punem problema „cu cât câştigăm”. Lucrul acesta mă face, repet, să fiu mândru şi mulţumit de echipa pe care o avem şi le mulţumesc şi celor din echipa politică a PSD, nu numai celor care sunt administraţie, pentru că au reuşit în această perioadă, o perioadă de doi – trei – patru ani în care eu nu am reuşit să fiu atât de aproape de colegii mei, pentru că ba a trebuit să fiu la Bruxelles sau să fiu acasă pentru că a trebuit să ne autoizolăm toţi, să țină echipa unită.

 Propunerile președintelui PSD Dolj, europarlamentarul Claudiu Manda, au fost votate cu unanimitate de voturi de membrii Comitetului Executiv Județean.

Indiferent dacă alegerile locale vor avea loc pe 27 septembrie sau la o dată ce va fi stabilită ulterior, PSD Dolj este pregătită, în orice moment, să intre în cursa electorală, cu cei mai buni candidați!