Organizația Studenților din Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică (O.S.A.C.E.) a finalizat proiectul pentru educarea şi conştientizarea tinerilor, din judeţul Dolj, cu privire la protecţia mediului, intitulat sugestiv: “Respectă! Protejează!”.
Proiectul a urmărit formarea de abilităţi şi comportamente necesare pentru menţinerea şi îmbunătăţirea calităţii mediului în conformitate cu programele şi politicile europene. Pentru realizarea scopului mentionat, în cadrul implementării proiectului au fost instruiți 50 de membrii ai organizatiilor neguvernamentale craiovene cu privire la modalități de protejare a mediului pe parcursul a cinci zile. La finalul seminarului, toți acești tineri au dobândit abilitățile necesare implementării de noi proiecte care să ajute la protejarea mediului înconjurător. În plus, alți
500 de tineri, membrii ai organizatiilor neguvernamentale au fost informați cu privire la modalități de protejarare a mediului înconjurător pe parcursul a trei zile. Au fost vizați tineri care fac parte din grupuri ce pot implementa proiecte cu caracter civic. Pe toată perioada desfășurării proiectului “Respectă! Protejează!”, numărul tinerilor informați a ajuns la 3.000.
“Tinerii au fost informați cu privire la efectele poluării mediului înconjurător, atât pe termen scurt dar și termen lung, lucru ce are scopul de a sensibiliza grupul țintă. Acest lucru a fost realizat prin oferirea materialelor informative cu privire la modalități de protejare a mediului, mărind astfel impactul proiectului prin prezentarea soluțiilor de lungă durată și creșterea numărului de persone ce protejează mediul înconjurător (3000 de participanți, aproximativ 2000 de beneficiari indirecți cu care participanții au intrat în contact)”, a spus Florina Besnea, președintele OSACE.
Protecția mediului înconjurător și conservarea lui pentru generațiile viitoarea este prioritară pentru Uniunea Europeană care a stipulat în Strategia privind tineretul 2010-2018 necesitatea ca statele membre să încurajeze tinerii pentru a participa la ”voluntariatul verde” și la modelele ”verzi” de consum și producție (reciclarea, conservarea energiei etc.). România, ca stat membru al Uniunii Europene, preia responsabilitatea educării tinerilor să respecte natura, să recicleze selectiv, să fie cetățeni activi și să ia atitudine împotriva neglijenței propriei societăți față de protejarea naturii.
Pe parcursul implementării proiectului au fost aplicate chestionare. La întrebarea “Cât de mult vă preocupă protejarea mediului înconjurător?”, 50% dintre respondenți au răspuns destul de mult (față de doar 43% în 2015), iar 23% dintre tineri au raspuns: foarte mult (față de 19% în anul 2015).
O problema de mediu deosebit de importantă o reprezintă depozitarea necontrolată a deșeurilor menajere sub forma așa-numitelor “depozite ilegale sau necontrolate” în zonele imediat limitrofe vetrelor localităților. Amplasamentele acestor depozite necontrolate reprezintă un element de poluare estetică a peisajului, dar în același timp ele se constituie ca potențiale focare epidemiologice sau de poluare a factorilor de mediu.