O familie în care există violenţă nu este „o familie”, campanie a IPJ

359

politie 2La nivelul judeţului Dolj a fost iniţiată şi desfăşurată o campanie de informare şi sprijin a femeilor – victime ale violenţei, în care sunt parteneri Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dolj şi Asociaţia Dezvoltare şi Psihoterapie prin Acţiune, “EQUILLIBRIUM”

În primele 6 luni ale anului 2016 la unitățile de poliție din Dolj 109 femei au sesizat că au fost victime ale violenței, majoritatea victimelor fiind din mediul rural. Din acestea, 34 de cazuri au fost clasate ca urmare a faptului că victimele şi-au retras plângerea.

Una dintre direcțiile de acțiune a polițiștilor doljeni este creșterea capacităţii femeilor – victime ale violenţei domestice de a se valoriza şi de a conştientiza statutul şi rolul pe care trebuie să îl aibă în societate, în conformitate cu atribuțiile stabilite de Legea 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței domestice.

Pe fondul consumului de alcool ca factor declanşator, în corelaţie directă cu statutul victimei şi al agresorului în cadrul familiei, cauzele declanşării conflictelor constituie, în fapt, un conglomerat de frustrări şi comportamente deviante sedimentate în timp:

– resursele financiare insuficiente,

– mentalitatea arhaică coroborată cu nivelul precar al educaţiei,

– relaţiile extraconjugale,

– gelozia,

Din păcate, în special în cazul femeilor, victima nu găseşte resurse să rupă relaţia după prima agresiune îndreptată asupra ei, motivele fiind variate:

– dependenţa emoţională şi/sau financiară faţă de agresor

– prezenţa copiilor şi resursele limitate de creştere a lor,

– lipsa educaţiei,

– neîncredere şi respect de sine scăzut,

– lipsa de sprijin din partea familiei extinse sau din partea cercului de relaţii extra-familial.

O familie în care există violenţă nu este „o familie”.

De la ameninţare până la violenţă este doar un pas.

80% dintre femeile abuzate sexual sunt agresate de către bărbaţi pe care îi cunosc, mai mult de jumătate au loc în locuinţa proprie.

În 50% dintre cazurile în care bărbaţii îşi abuzează partenerele, sunt agresaţi şi copii.

Dacă partenerul tău te abuzează fizic, emoţional sau sexual, înseamnă că eşti într-o situaţie de risc şi o victimă a violenţei intrafamiliale.

Sună imediat la 112 atunci când eşti în pericol!

MERIŢI SĂ TRĂIEŞTI FĂRĂ TEAMĂ! Începe prin a cere ajutor!