Muzeul Olteniei: În noiembrie vor sosi peste 1000 de piese din aur şi argint, din „Tezaurul Istoric” al Muzeului Național de Istorie a României

353

piese tezaurPeste 1000 de piese din aur şi argint, din „Tezaurul Istoric” al Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), şi patrimoniul a 32 de muzee din ţară, vor sosi în noiembrie la Craiova, în cadrul expoziţiei “AURUL ŞI ARGINTUL ANTIC AL ROMÂNIEI”!

Vizitatorii vor putea admira: brăţările regale polispiralice de aur de la Sarmizegetusa Regia, Tezaurul de la Pietroasa (jud. Buzău), binecunoscut publicului sub numele de „Cloșca cu puii de aur”, ansamblurile princiare getice de la Agighiol (jud. Tulcea), Peretu (jud. Teleorman) sau piese ale unor vestite complexe ale evului mediu timpuriu găsite în imediata apropiere a Clujului, inventarele princiare de la Apahida, tezaurul de la Cluj-Someșeni, tezaurele dacice din argint de la Sărmăşag (jud. Sălaj) şi Cojocna (jud. Cluj) sau splendidul inventar funerar al unei „prinţese” gepide descoperit în anul 2007, cu ocazia construirii ansamblului comercial Polus-Center din comuna Floreşti (jud. Cluj).

Muzeul Olteniei Craiova deţine în cadrul acestei expoziţii 43 de obiecte arheologice de o valoare inestimabilă, care recompun sugestiv, un generos palier cronologic din zona Olteniei, precum: tezaurul de la Vârtop şi numeroase bijuterii!