MUZEUL OLTENIEI: Descoperire arheologică de excepţie în zona localităţii Desa

475

Recent, o persoană autorizată să deţină detector de metale a făcut o descoperire arheologică de excepţie în zona localităţii Desa, jud. Dolj. În data de 14.01.2015, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Dolj şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dolj, Departamentul pentru Patrimoniu Cultural, au fost anunţate de către Dan Cioclea, locuitor al comunei Desa, jud. Dolj, persoană autorizată să deţină detector de metale, că în urma verificărilor făcute în zona punctului „Balta Lunguliţa” aflat la aproximativ 4 km, sud de localitate, au fost găsite mai multe arme din fier în inventarul funerar al două morminte de războinici de acum 2200 ani.

Este vorba de o spadă, aflată în teacă, îndoită ritual, un vârf de lance, un cuţit cu lamă lungă şi inel de prindere la mâner şi un cuţit-lamă folosit pentru bărbierit, toate, într-unul din morminte, şi două vârfuri de suliţe, în al doilea mormânt. Pe lângă aceste piese s-au mai descoperit alte trei, tot din fier, încă neidentificabile, una dintre acestea repezentând probabil un cuţit.

În data de 19.01.2015 s-a făcut o verificare a locului de descoperire de către repezentanţi ai Muzeului Olteniei, Direcţiei Judeţene pentru Cultură Dolj, şi Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dolj, precum şi din partea posturilor de poliţie din Desa şi Poiana Mare. S-a constatat că este vorba de două morminte de incineraţie datate la sfârşitul sec. III a. Chr. şi începutul sec. II a. Chr. care au aparţinut unei mixturi etnice de populaţie formată din scordisci (celţi), triballi (traci de la sud de Dunăre) şi daci care au locuit în nord-vestul Bulgariei şi Oltenia.

Descoperirile de acest gen sunt atribuite grupului cultural Padea-Panaggiurski Kolonii cunoscut mai mult din descoperiri funerare, necropole tumulare la sud de Dunăre şi plane la nord de fluviu. Datorită caracteristicilor inventarului funerar s-a putut determina că acest grup cultural cuprinde în special războinici călăreţi având o unitate de grup şi un stil de luptă identic, utilizând aceeaşi panoplie de arme şi tehnici de luptă. Echipamentul defensiv de luptă include scuturi, şi câteodată cămăşi de zale sau coifuri iar ca arme ofensive aveau în principal spadele lungi de tip La Tène (aşa zisele de tip celtic), lănci de tipul cu nervură mediană şi cuţite curbe. Astfel de arme au mai fost descoperite şi în alte localităţi din Oltenia, la Padea, Cetate, Corlate şi chiar la Desa, în alt punct, „Castraviţa”, în perioada 2011-2014, unde Muzeul Olteniei, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, desfăşoară cercetări arheologice sistematice.

Ca urmare a acestei descoperiri, punctul respectiv, pe o rază de 50 m în jurul celor două morminte găsite, va căpăta statutul de sit arheologic protejat pe o perioadă de 12 luni, conform legislaţiei în domeniu, perioadă în care Muzeul Olteniei va efectua cercetări arheologice preventive care vor avea scopul de a verifica dacă mai există şi alte complexe arheologice.

Privitor la piesele găsite, acestea vor intra în custodia temporară a Muzeului Olteniei pe o perioadă de 18 luni timp în care se va face evaluarea acestora iar la final se va stabili suma ce va fi acordată descoperitorului ca bonificaţie.

La toate acţiunile întreprinse pentru recuperarea acestor valoroase artefacte au participat Florin Ridiche, arheolog la Muzeul Olteniei, Cătălin Davidescu, inspector la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Dolj, Nicolae Vâlvoi, comisar la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dolj şi poliţişti de la posturile din Desa şi Poiana Mare.

sursa: Muzeul Olteniei