MUZEUL ”OLTENIEI”: Debut pentru Parada Mărţişoarelor

437

martisoare moMuzeul Olteniei iubeşte fiecare mărţişor, le încurajează creaţia, le adună, le expune pentru a fi rememorate şi iubite de oamenii oraşului. Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, organizează expoziţia “Parada Mărţişorelor”- ediţia a VII-a.

Vernisajul expoziţiei şi festivitatea de premiere a mărţişoarelor vor avea loc în data de 9 martie, ora 11.00, la Muzeul Olteniei Craiova (clădirea nouă) din str. Madona Dudu nr. 14.

Manifestarea îşi propune să iniţieze copiii în cultura tradiţională românească, în expresiile şi modelele ei, motiv pentru care participanţii vor beneficia de expuneri şi demonstraţii asupra subiectului, atât în cadrul atelierelor de creaţie, cât şi în expoziţia de bază a Secţiei de Etnografie a Muzeului Olteniei.

Astfel, în zilele de 23, 24, 25, 26, 27 februarie a.c., vor avea loc la Muzeul Olteniei, Secţia de Etnografie ”Casa Băniei” (str. Matei Basarab, nr. 16) ateliere de creaţie, sub coordonarea specialiştilor instituţiei muzeale, ce se vor desfăşura pe două secţiuni:
– pentru preşcolari, între orele 10.00-11.30;
– pentru şcolari (clasele 0-IV) între orele 13.00-14.30.

Pentru o judicioasă gestionare a spaţiului de desfăşurare a evenimentului menţionat, recomandăm ca instituţiile de învăţământ, înscrise în concurs, să participe în cadrul atelierelor cu maxim 6 copii. Atelierele de creativitate dedicate confecţionării mărţişorului trimit la o serie de revizitări ale trecutului, contextualizate cu un grad de creativitate care să situeze micii participanţi în sfera unui meştesug capabil să fie revitalizat.

Şi nu uita că mărţişorul, fie el tradiţional sau trendy poate prinde zeci de forme, de la firul de lână simplu răsucit în alb şi roşu, monede prinse în cusături, la mărţişorul virtual. În orice context, simbolistica sa determină de fiecare dată o reinventare a legendei mărţişorului, căci, ce ar fi Martie fără Mărţişor?

Menţionăm că fiecare instituţie şcolară şi preşcolară, ce participă la atelierele de creaţie, trebuie să îşi procure materialele necesare confecţionării mărţişoarelor, funcţie de caracteristicile proiectelor alese. Unităţile şcolare, înscrise la eveniment, vor depune un panou cu maxim 25 de mărţişoare până în data de 06.03.2015, ora 16.00, la Muzeul Olteniei Craiova (clădirea nouă), str. Madona Dudu nr. 14.

Un juriu format din artişti plastici, printre care îl amintim pe distinsul caricaturist Gabriel Bratu, şi specialişti ai Muzeului Olteniei, va stabili câştigătorii, fiind premiat un singur mărţişor de la fiecare şcoală/grădiniţă participantă.

Precizări privind suportul de expunere:
Panourile trebuie să fie din zăpadă artificială, acoperite cu material textile sau de hârtie de culoare roşie. Dimensiunile panourilor vor fi 70 cm lungime, 50 cm lăţime.

Numele instituţiei de învăţământ şi localitatea vor fi scrise cu litere mari. Sub fiecare mărţişor va fi menţionat numele copilului şi vârsta, cu corp de literă 14 şi format Times New Roman. Fiecare panou trebuie să conţină maxim 25 mărţişoare.

Panourile care nu respectă condiţiile menţionate vor fi excluse din concurs.

Înscrierile se vor realiza la numărul de telefon 0351/444030.

Biroul de presă al Muzeului ”Olteniei”