Ministrul Sănătății: Salariile personalului din sistemul sanitar vor fi dublate până la începutul anului 2017

419

banicioiuMinistrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, preconizează că salariile personalului din sistemul sanitar vor fi dublate până la începutul anului 2017, dacă vor fi respectate actualele negocieri, o prevedere în acest sens urmând a fi introdusă în Legea de salarizare unică, pregătită de Ministerul Muncii.

„Este o mărire substanțială (a salariului cu 25% de la 1 octombrie — n.r.) și trebuie continuată cu ce discutăm despre statutul medicului, nu numai profesional, cât și despre statutul medicului în societate. Toată această discuție trebuie susținută de clasa politică. Lucrurile au fost posibile după o serie de măsuri implementate, vorbim aici de cardul electronic de asigurări de sănătate, și pot fi asumate de toate guvernele viitoare, cu o singură condiție: cardul de sănătate trebuie să rămână obligatoriu. Ca să înțelegeți de ce poate mult timp s-a amânat și de ce nu s-a ajuns la aceste măriri mai devreme”, a afirmat Nicolae Bănicioiu, marți, la Palatul Victoria, după ce a participat la o discuție despre salariile din sistemul sanitar cu premierul Victor și reprezentanții sindicatelor.

Potrivit lui Bănicioiu, după majorarea salarială de 25% de la 1 octombrie, urmează ca în legea bugetului de stat pe anul următor să fie prevăzute sume și pentru a doua tranșă de creștere.

„În proiectul de buget pe 2016 vor fi în plus alte 25 de procente. Vom vedea exact luna în care intră în plată în 2016. Majorarea va fi de aproape 60% (primele două tranșe — n.r.)”, a precizat ministrul.

El a explicat că majorarea salarială în sistem va fi finanțată din economiile obținute în urma introducerii cardului de sănătate.

„Iar o parte sunt consecințele actualizării prețului la medicamente. Prin aceste măsuri am prins doar o parte din anul 2015, n-am prins anul în totalitate. În 2016, cardul va fi funcțional tot anul, bănuiesc că nu va veni nimeni să spună că prețurile medicamentelor trebuie să se dubleze… Gestiunea fondurilor din sistemul de sănătate trebuie să continue principiile stabilite în 2014 și 2015 și consumurile trebuie ținute în aceleași limite”, a mai afirmat ministrul Sănătății.