Ministrul Sănătății: Radioterapia va fi gratuită din luna mai

439

banicioiuÎncepând din luna mai, tratamentele cu radioterapie ar putea fi decontate integral de Casa Naţională de Sănătate. Măsura va fi valabilă şi în cazul clinicilor private, iar anunţul a fost făcut la emisiunea Punctul de întâlnire, de la Antena 3, de ministrul Nicolae Bănicioiu. 

Cât despre ieftinirea medicamentelor, şeful CNAS spune că va exista un sistem strict de monitorizare a stocurilor din farmacii pentru a preveni eventuale lipsuri.
Radioterapia va putea fi făcută gratuit atât în clinicile private, cât şi la spitalele de stat. Ministrul Sănătăţii a dat asigurări că acest lucru va deveni realitate din luna mai.
Cât despre temerile producătorilor farmaceutici legate de decizia de ieftinire a medicamentelor, care va intra în vigoare după Paşte, şeful CNAS asigură că există un sistem riguros de control al stocurilor.
Medicamentele vor fi cu 20% mai ieftine începând de după Paşte. Ministerul Sănătăţii a cerut producătorilor şi importatorilor să respecte legea din 2009, privind modul în care se calculează preţul medicamentelor, după ce s-a constatat că românii plătesc şi de trei ori mai mult pentru pastile decât cei mai mulţi europeni.
S-a ajuns aici din cauza lipsei actualizării listelor de medicamente de către producători, care de cinci ani au continuat să ignore legea. Reacţia acestora la anunţul măsurii a fost agresivă, ei acuzând ministerul că va declanşa o criză a medicamentelor, prin decizia de ieftinire a medicamentelor.
sursa: antena3.ro