Centrul oraşului Craiova a fost plin ochi în această dimineaţă când mii de craioveni s-au strâns să sărbătorească Ziua Naţională a României aşa cum se cuvine. Festivitatea de celebrare a Zilei Naţionale a fost deschisă de ceremonialul reliogios la care a participat şi Mitrolopitul Olteniei IPS Irineu.
Ceremonialul religios a fost urmat de momentul alocuţiunilor deschise de prefectul judeţului Dolj, Sorin Răducan. „Se împlinesc 98 de ani de la Marea Unire Națională de la 1 decembrie 1918 moment în care deciziile luate de națiunea română prin reprezentanții săi cei mai autorizați aleși în chip democratic și reuniți la Chișinău Cernăuț și Alba-Iulia au marcat pentru vecie destinul poporului nostru. Unitea de la 1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal al istoriei României și totodată realizarea unui deziderat al locuitorilor granițelor vechii Daciei, unirea Transilvaniei cu România. Ziua de 1 decembrie a devenit după evenimentele de 1 decembrie 1989, Ziua Națională a României. Creat la 1 decembrie 1918 Statul Român anparcurs etape istorice care i-au marcat destinul dar care prin sacrificiul multor români și voința întregului popor a devenit o țară democratică parte integrată cu drepturi depline a Uniunii Europene. De aceea Ziua Națională trebuie să ne insufle curajul civic manifestat de înaintașii noștrii, să ne fie mereu imbold spre solidaritate națională. 1 decembrie este prilej de sărbătoare și de manifestare a valorilor naționale și spiriluale care reprezintă neamul românesc. În calitate de reprezentant al guvernului în județul Dolj, în această zi de sărbătoare vă doresc din toată inima să fiți mândrii că sunteți români, să vă bucurați alături de cei dragi și să credeți în forța unității și a solidarității”.
Despre unitate naţională a vorbit şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa. „Cea mai însemnată pagină din trecutul nostru ne-a reunit astăzi pentru cea mai importantă sărbătoare a românilor, Ziua Națională, când marcăm 98 de ani de la momentul crucial în care visul secular al atâtor generații, făurirea României Mari, devenea realitate. Însemnătatea deciziei istorice de la 1 Decembrie 1918 rămâne cel mai bine consemnată în cuvintele profetice prin care românii erau chemați atunci să vină, cu zecile de mii, pentru a fi împreună în clipa reîntregirii neamului: „E ziua când se va hotărî asupra sorții noastre pentru o veșnicie.“
Într-un arc peste timp, prezentul confirmă justețea apelului de acum aproape un veac, pentru că vedem că aceleași principii fundamentale din care se năștea România de la 1918 se află la temelia României de astăzi: libertatea, egalitatea în drepturi, respectul pentru valorile democrației.
Acum, la 100 de ani de la intrarea țării noastre în Primul Război Mondial, se cuvine mai mult decât oricând să aducem un omagiu tuturor celor care au luptat și s-au sacrificat pentru împlinirea marelui deziderat al Unirii și, mai apoi, pentru apărarea lui – eroi, martiri, dar și veterani de război cărora le purtăm adâncă recunoștință.
În calitate de președinte al Consiliului Județean, doresc să le adresez tuturor craiovenilor și doljenilor sincere urări de sănătate, fericire, bunăstare, putere de muncă și succes în tot ceea ce își propun, alături de un călduros „La mulți ani!“ cu prilejul Zilei Naționale a României”, a afirmat Ion Prioteasa.
Momentul alocuţiunilor a fost închis de primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. „Dragi craioveni, 1 decembrie este Ziua Națională a României adoptaă prin lege după înlăturarea regimului comunist. Din punct de vedere istoric la 1 decembrie 1918 Adunarea Națională de la Alba-Iulia, constituită din 1228 de delegați și sprijinită de peste 100 de mii de români veniți din toate colțurile Ardealului și Banatului, a adoptat o rezoluție prin care s-a consfințit unirea a tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul și Țara Românească cu România. Ziua de 1 decembrie 1918 încununează deci lupta românilor transilvăneni pentru unitatea națională și marchează momentul creării României Mari. Situându-se în continuarea precedentelor acțiuni unioniste ale fraților din Basarabia și Bucovina, Unirea Pricipatelor Române s-a făcut prin jertfă, inclusiv la Craiova. Oraș ocupat în 21 noiembrie 1916, adică exact în urma cu 100 de ani. Numai eroismul trupelor române și patriotismul unor politicieni ai vremii au făcut ca noi azi să ne numim România și să ne putem omagia înaintașii. Trebuie să învățăm din lecțiile trecutului și să înțelegem că doar uniți putem fi o națiune importantă, că interesul național este mai presus de interesul oricărui grup și că România merită să fie pusă pe locul pe care și l-a câștigat atunci când s-a întregit cu granițele sale firești. La mulți ani, România!”, a precizat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.
Parada organizată de autorităţile locale a fost momentul cel mai aşteptat de craiovenii mai mici sau mai mari. Zeci de militari ai Garnizoanei Craiova, echipament militar, jandarmi dar şi efective ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au defilat în centrul oraşului primind aplauyele publicului.